Premierul Marcel Ciolacu a susținut, joi, că majorarea salariilor muzeografilor, dar și a altor 2-3 categorii „uitate” se va face prin ordonanță de urgență săptămâna viitoare. „Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa, dar eu sunt ferm convins că vor avea maturitate și vor aștepta până săptămâna viitoare”, a declarat premierul.
Premierul a precizat că propunerile Ministerului Culturii privind creșterea salariilor vor fi discutate.
„Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și putem pregăti actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare.
Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga listă a muzeelor deschisă publicului”, a declarat premierul Ciolacu.
Sindicaliştii, deranjați de declarațiile lui Ciolacu
În urmă cu o zi, Marcel Ciolacu a afirmat că şi el „este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteză nişte copii să viziteze, precizând că la acest şantaj nu va răspunde”.
Angajaţii din muzeele din România spun că declarațiile premierului „jignesc şi desconsideră profund o întreagă categorie profesională”.
„Pentru această ediţie aniversară a Nopţii Muzeelor, angajaţii din 80% din muzeele publice din România, altele decât cele ce au ca ordonator de credite Ministerul Educaţiei, au hotărît să vă ofere oportunitatea culturală de a vizita doar entităţile pentru care Guvernul, în înţelepciunea sa, a considerat că merită o recunoaştere a muncii”, a transmis Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”.
Angajaţii din muzee spun că prin aceste afirmaţii, premierul a reuşit „contraperformanţa de a umili tot personalul care gestionează, manipulează, diseminează, păstrează şi cercetează 90 % din tezaurul cultural al României şi aşa discriminat de diferenţele uriaşe de salarizare faţă de instituţiile de spectacol”, prin efectele OUG 28/2023.
Ei îi oferă premierului „un contract de voluntariat”.
„Vă aşteptăm în oricare dintre muzeele publice, pentru 4 ore pe zi, poate aşa veţi înţelege ce presupune munca de gestionare a patrimoniului cultural şi nu veţi mai ieşi în spaţiul public cu afirmaţii de tipul „boicotează nişte copii să viziteze muzeele” sau „angajaţii să-şi facă treaba pentru care sunt plătiţi”!”, a subliniat sursa citată.
Noaptea Muzeelor va fi fără muzee deschise în mai multe orașe din țară. Mai multe instituții au anunțat că nu vor lua parte la eveniment în semn de protest. Angajații au mai multe nemulțumiri, printre care și salariile mult prea mici. De exemplu, în București nu vor fi deschise, între altele, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, cel de Artă, precum și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde în anii trecuți se formau cozi uriașe.
Adina Bucur