1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:04
No menu items!

Sindicaliștii din Educație au refuzat oferta Guvernului, dar Executivul adoptă oricum ordonanța cu majorările promise

spot_img

Greva din Educație continuă, au declarat liderii de sindicat care au fost la negocierile de miercuri seara, la Palatul Victoria. Oferta Guvernului, de a majora salariile profesorilor cu 1000 de lei brut (585 lei net) pentru cadre didactice și 400 lei pentru personalul din învățământ nu a fost acceptată de greviști. Nicolae Ciucă a anunțat, ulterior discuțiilor, că ordonanța promisă va fi adoptată, oricum, joi, într-o ședință extraordinară de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă le-a oferit, miercuri, profesorilor, după discuțiile pe care le-a avut la cu Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu la Palatul Cotroceni, o sumă brută de 1.000 lei pentru cadrele didactice și 400 lei pentru personal. Net, sumele aproape că se înjumătățesc, astfel că profesorii nu au fost de acord.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, după discuţiile de la Guvern, că această ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem.

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor.

Oferta Guvernului, considerată ca fiind o sumă ridicolă de dascăli, va fi transpusă într-o ordonanță ce va fi adoptată joi, 1 iunie.

„- Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.

Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, a transmis Guvernul.

M. Nedelcu