7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:48
No menu items!

Sindicaliștii din agricultură: De 2 ani încercăm în zadar să discutăm cu ministrul Adrian Oros

spot_img

Liderii Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe (AGROSTAR) încearcă în zadar, de 2 ani, să discute cu ministrul Adrian Oroș. După nenumărate insistențe, aceștia au fost primiți, joi, de premierul Florin Cîțu, care a găsit, se pare, suficient de interesante solicitările și propunerile lor, atâta vreme cât s-a lăudat și pe pagina sa de Facebook cu rezultatele întâlnirii. 

Surse guvernamentale au precizat pentru Sursa Zilei că sindicaliștii s-au plâns de salariile mici ale funcționarilor din agențiile subordonate Ministerului Agriculturii (ANSVSA, APIA, AFIR), care reprezintă doar aproximativ jumătate din lefurile încasate de funcționarii Ministerului Fondurilor Europene: aproximativ 9.000 de lei fără sporuri. Asta, deși cei din agențiile din agricultură au responsabilități și un volum de muncă vădit mai mare. 

La toate acestea se adaugă – au susținut sindicaliștii – deficitul de personal și lipsa mijloacelor (precum mașinile necesare deplasărilor) înregistrate în unele agenții cu atribuții de control, precum Agenția Fitosanitară. 

În plus, sindicaliștii i-au atras atenția premierului că despăgubirile pentru cei afectați de seceta înregistrată anul trecut nu au fost achitate și au solicitat 1 miliard de lei, necesari acordării acestora. 

După ce le-a promis celor de la AGROSTAR că va găsi soluții pentru majorarea salariilor și pentru plata despăgubirilor, premierul Florin Cîțu s-a lăudat și pe pagina sa de Facebook cu rezultatele întâlnirii: 

„Hai, România!
Astăzi, în întâlnirea cu Agrostar, mi-am luat un angajament ferm: eu nu voi închide niciodată piețele și nu introduc taxe noi în agricultură. Sunt alături de producătorii români și împreună sunt sigur că găsim soluții pentru a susține o prezență mai mare a produselor românești de calitate pe toate piețele de desfacere din România. În același timp am discutat despre câteva soluții pe care le aplică mai toate țările din UE- transferul unui număr semnificativ de activități (licențiere, clasificare, etc) către asociațiile profesionale din domeniu”, a scris Cîțu pe Facebook. 

Emanuel Stan