Blocul Naţional Sindical (BNS) a încheiat proiectul de modificare a Codului Muncii şi îl propune dezbaterii publice sub forma unei iniţiative civice. Este vorba despre sute de modificări aplicate unui cod al muncii extrem de contestat încă de când a fost adoptat prin asumarea răspunderii de guvernul Boc, în februarie 2011.
Sindicatele au constatat atunci legalitatea şi legitimitatea modificărilor spunând că noul cod contravine legilor şi normelor europene şi că îi transformă pe angajatori în cei care pot schimba după propria dispoziţie, termenii dialogului social.
BNS, dar şi celelalte centrale sindicale au criticat faptul că patronatul este cel care stabileşte singur parametrii obiectivelor de performanţă, transformând contractul de muncă într-un contract de servicii ceea ce permite ca angajatorul să se dispenseze când vrea de un angajat care nu atinge performanţe stabilite unilateral.
În noul proiect au fost înlăturate elementele care pot atrage concedierea, se stabilesc alte principii pentru adoptarea normelor de lucru, sunt schiţate noi condiţii pentru concedierile colective.
De asemenea, termenii de aplicare a contractelor de muncă pe termen determinat sunt restrânşi, perioada predeterminată crescând la 5 ani şi limitând prelungirea acesteia, pentru ca angajatul să poată beneficia de privilegiile unui contract pe termen nedeterminat. Contractul pe termen determinat alături de lungile perioade de probă nu au făcut decât să încurajeze munca la negru şi privarea angajaţilor de drepturi fundamentale.
De asemenea, sindicaliştii ar vrea revenirea la contractul- cadru la nivel naţional şi creşterea salariului minim la 1000 de lei însoţită de scăderea cu 4 puncte procentuale a contribuţiei pentru CAS angajatorilor.
De asemeni, noul proiect presupune renunţarea la probele practice impuse de angajatori şi la perioada de angajare de probă, alt pretext care ar fi folosit de angajatori pentru a se folosi de mână
Alexandru Athanasiu , membru marcant PSD, profesor de drept şi cel care a transformat obiecţiile sindicale în proiecte de lege, afirmă că esenţială este reformarea modului de selecţie care încurajează astfel nepotismul şi clientelismul. Noile criterii, afirmă Alexandru Athanasiu, ar trebui să fie excelenţa, competenţa, profesionalismul, nu gradul de rudenie sau mita dată angajatorului.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Consiliul Legislativ care trebuie să dea un răspuns până la mijlocul lunii noiembrie. După aceea, preluându-l ca iniţiativă civică, pentru a nu se spune că are vreo culoare politică, sindicatele speră să strângă, până în aprilie, 100-200 000 de adeziuni, ceea ce ar obliga parlamentul să treacă modificările pe ordinea de zi.(S.S.)