Analiza unui fragment din piesa de teatru „Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu, scrierea unui text despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor şi redactarea unui eseu dintr-un text de Liviu Rebreanu au fost subiectele de la română, la simularea bacalaureatului la clasa a XII-a.
Elevii din clasa a XII-a, profilul real, care au susţinut, luni, simularea examenului de bacalaureat la proba de limba şi literatura română au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat nouă cerinţe, vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, dintr-un fragment din piesa de teatrul „Somnoroasa aventură” a lui Teodor Mazilu. Printre cerinţele vizate au fost: numirea unor sinonime, explicarea rolului unei virgule, folosirea unei locuţiuni sau expresii într-un enunţ care să conţină un substantiv, prezentarea unor motive literare din textul dat şi comentarea unei secvenţe din text.
La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor.
La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu.
Simularea examenului de bacalaureat, la care participă, în premieră, şi elevii din clasa a XI-a, a început luni cu proba la limba şi română. Elevii vor susţine marţi proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afişate pe 14 martie.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea examenului de bacalaureat nu vor fi trecute în catalog, potrivit Ministerului Educaţiei.
R.D.