Slovacia a oprit în mod unilateral, după Polonia şi Ungaria, importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina, cu scopul de a-şi proteja agricultorii, decizii pe care Kievul şi Comisia Europeană (CE) le denunţă drept ”inacceptabile”, relatează The Guardian.
Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ”explicaţii”, a anunţat un oficial de rang înalt, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile ucrainene în weekend, iar Bulgaria a anunţat că se gândeşte să impună aceeaşi măsură.
El a apreciat că cantităţi mari de cereale ucrainene rămân în UE.
”Există o problemă, Vom vedea ce putem face în săptămânile şi lunile următoare”, a anunţat el.
Unele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate din cauza invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, iar cerealele ucrainene – mult mai ieftine decât cele produse în UE – au rămas blocate în Europa Centrală, din cauza unor blocaje logistice.
În Ungaria, ele reprezintă 6%, a mai anunţat Mîkola Solski
Varşovia a aunnţat sâmbătă după-amiaza, în urma unei reuniuni de urgenţă a Guvernului, interzicerea unei serii de importuri din Ucraina – inclusiv a celor destinate exportului în alte ţări – până cel puţin la începutul lui iulie.
”Nu vom lăsa niciodată agriocultorii fără ajutor”, anunţa într-un mesaj postat pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Interdicţia este ”totală, inclusiv a tranzitului Poloniei”, a confirmat duminică, de Paşte, Ministrul polonez al Dezvoltării Economice Waldemar Buda.
Interdicţia este necesară ”pentru a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare noi decizii care să permită produselor din Ucraina să intre adânc în Europa şi să nu rămână în Polonia”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii Robert Telus.
Ministrul ungar al Agriculturii István Nagy a anunţat sâmbătă seara interdicţia importurilor cerealelor şi oleaginoaselor, dar şi altor produse – inclusiv fructe, legume, produse lactate, vită porc şi ouă – din Ucraina până la 30 iunie.
Ungaria şi Polonia – aflate de mult timp în conflict cu UE pe tema statului de drept, independenţei justiţiei, libertăţii presei şi drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), din cauza cărora li s-au blocat fonduri europene – acţionează astfel ”în lipsa unor măsuri europene semnificative”, a justificat Nagy.
Politica comercială a UE este o competenţă exclusivă a Uniunii, iar acţiuni unilaterale ”nu sunt acceptabile. În vremuri atât de grele, este crucial să se coordoneze şi să alinieze toate deciziile în UE”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) însărcinat Comerţul şi Agricultura.
Guvernul ucrainean a subliniat că a fost ”mereu sensibil la situaţia din sectorul agricol polonez şi a răspuns rapid unor diverse provocări”.
Însă ”acţiuni unilaterale drastice nu vor accelera pozitiv rezolvarea situaţiei”, avertizează Kievul.
”Agricultorul ucrainean se află în cea mai dificilă situaţie”, a subliniat Solski, şi a ”cerut părţii poloneze să ţină cont de acest lucru”.
Comisia Europeană a propus luna trecută o finanţare de urgenţă agricultorilor din Europa Centrală şi de Est, în vederea compensării excesului de cereale ucrainene, însă ţările respective s-au plâns că sumele sunt insuficiente, iar agricultorii au protestat, inclusiv în România.
”Comisia Europeană a pus bani pe masă, dar constatăm că nu corespund aşteptărilor unor state”, a declarat luni un oficial european.
R. Dan