Cuvânt arăbesc, făcut dintr-unul turcesc, kebab rotit sau shaorma înseamnă acelaşi lucru – carne pe un băţ, care se roteşte deasupra focului. Shaorma a fost inventată în secolul al nouăsprezecelea de către o familie de turci numiţi Iskender.
Proţapul vertical este considerat a fi mai sănătos, pentru că grăsimea şi alte substanţe nocive ce rezultă în urma preparării cărnii se scurg sub carne şi nu peste foc, ca la barbeque, unde se ard şi sunt trimise înapoi în carne.
Reţeta la modă este cu carne de pui, dar cea tradiţională, clasică, este cu carne de miel sau vită. Carnea friptă se taie şi se mâncă din farfurie, cu orez, legume, condimente şi humus.
Shaorma la lipie este o invenţie relativ recentă – un turc emigrat în Germania s-a gândit că este mai comod pentru clienţi să ducă mâncarea acasă, dacă este înfăşurată într-o lipie sau într-o chiflă.
La origine, shaorma se consumă cu ingrediente orientale – tabouleh, vânătă, fatoush, murături, ananas, amba, humus, tahini, sos de rodii, usturoi şi brânză.
Devenită cea mai populară mâncare de stradă în multe ţări din Europa, shaorma şi-a adaptat reţeta în funcţie de obiceiurile culinare ale fiecărei naţii.
Roxana Mera