Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Shakshuka provine din Africa de Nord, fiind gătită, în mod tradițional, în Tunisia și Maroc.
Ingrediente:
- 2 ardei capia,
- 1 ceapă roșie,
- 3 căței de usturoi,
- 2 ouă,
- 1 lingură ulei,
- 1 linguriță pastă de ardei,
- 1/3 linguriță boia,
- ½ linguriță chimen,
- 200 gr roșii cuburi,
- 1 linguriță turmeric,
- sare,
- pătrunjel verde.
Mod de preparare:
Ceapa curățată și tăiată julien, împreună cu usturoiul strivit și chimenul, se sotează în ulei până când se înmoaie.
Ardeiul se spală, se taie în jumătate și se curăță de semințe. Apoi, pe lățime, se taie julien și se adaugă peste ceapa și usturoiul călit.
Se lasă 5 minute la foc mediu, se adaugă roșiile cuburi amestecate cu restul condimentelor și se lasă la foc mic pentru 10 minute. Ardeiul nu trebuie să se înmoaie de tot, trebuie să rămână ușor crocant.
Între timp, se încălzește cuptorul la 170 grade.
Amestecul de legume se toarnă într-o tavă sau se poate introduce la cuptor în tigaia în care a fost gătit, dacă aceasta permite. Înainte de a se introduce în cuptor însă, se face loc cu o lingură pentru cele 2 ouă.
Se lasă 7-10 minute, cât să se albească albușul, iar gălbenușul să rămână moale.
Se servește caldă, cu pătrunjel verde presărat deasupra și cu pâine prăjită.
Poftă bună!
Nicoleta Popa