5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 0:13
No menu items!

Sfaturile unui nutriționist despre cea mai eficientă alimentație pentru creșterea imunității în vremea pademiei de coronavirus

spot_img

Un medic nutriționist face o serie de recomandări privind cea mai eficientă alimentație pentru o imunitate ridicată în vreme de pandemie de coronavirus.

Medicul nutriționist Nicolae Panduru a vorbit pentru zf.ro despre ce trebuie să consumăm zilnic – proteine, acizi graşi Omega-3, vitamine şi minerale. El nu recomandă un număr fix de mese pe zi, ci un interval orar în care să mâncăm, între 7.00 şi 17.00.

Specialistul spune că în această perioadă este important ca oamenii să acorde o importanţă ridicată sistemului imunitar, dar şi să gândească pozitiv, pentru că aceşti factori ajută la prevenţia infecţiei cu noul coronavirus, dar şi în lupta cu acesta.

„În această perioadă este important să ne menţinem o imunitate bună. O imunitate bună înseamnă prevenţia infecţiei sau, dacă ne infectăm, ne ajută să luptăm cu virusul. Aici putem sublinia trei aspecte importante de care să ţinem cont: consumul de proteine, de acizi graşi Omega-3 şi de vitamine şi minerale“, a spus Nicolae Panduru în cadrul emisiunii ZF Medici Live.

Astfel, medicul nutriţionist spune că adulţii trebuie să consume zilnic circa 150 de grame de carne slabă (orice carne, inclusiv peşte, fructe de mare), 1-2 albuşuri de ou, 500 de mililitri de lactate şi 100 de grame de brânză. Pentru cei care nu consumă proteină animală, aceştia pot înlocui carnea cu circa 300-400 de grame de soia, linte, fasole, ciuperci, sau alte produse care conţin o cantitate echivalentă de proteină. „Proteinele sunt importante pentru că toate imunoglobulinele care luptă împotriva unei infecţii sunt de fapt proteine, de aceea avem nevoie de ele. Pe partea de vitamine, pentru imunitate este importantă vitamina A. Atunci când avem un deficit de vitamina A infecţiile atât digestive, cât mai ales respiratorii sunt mai frec­vente. Ca surse de vitamina A pot spune ficat, lapte, dar mai ales legume“, a adăugat Nicolae Panduru.

Pentru copii, medicul nutriţionist spune că sunt recomandate aceleaşi vitamine, acizi graşi Omega-3 şi proteine ca cele consumate de adulţi, însă, aceştia trebuie să consume zilnic patru porţii de pâine sau cereale integrale – „o porţie trebuie să aibă 25 de grame, cât are o felie de pâine.“

„Nu recomand un număr fix de mese, recomand un interval orar în care să mâncăm, între 7.00 şi 17.00. Dacă reuşim să mâncăm un număr de ore pe zi, ne antrenăm organismul să înveţe să consume grăsimile proprii, astfel că micşorăm rezistenţa la insulină şi creştem toleranţa la glucoză, care sunt două dintre mecanismele fundamentale ale bolilor metabolice care ne afectează după 40-50 de ani.“

Un alt motiv pentru care este bine să avem o perioadă de peste 12 ore în care să nu mâncăm este reprezentat de faptul că după aproximativ 8 ore, organismul începe să folosească corpii cetonici rezultaţi din arderea grăsimilor proprii, iar creierul învaţă să folosească corpii cetonici în loc de glucoză, a explicat medicul Nicolae Panduru. „Aşa dispare acea poftă de carbohidraţi.“

În cazul copiilor, Nicolae Panduru spune că nu se aplică acest program pentru că ei sunt în creştere şi au nevoie de ceva mai multe proteine pentru a se dezvolta. „La copii ar trebui să avem o gustare proteică şi în afara intervalului orar 7.00 – 17.00 pentru a-i ajuta peste noapte să crească în masa musculară, a oaselor.“

De asemenea, medicul nutriţionist este de părere că în această perioadă de carantină consumatorii ar trebui să fie mai ponderaţi în legătură cu cantitatea de alimente pe care o achiziţionează şi mai ales pe care o aruncă.

„Vor exista schimbări de comportament în alimentaţia oamenilor, dar nu cred că se va schimba modul de producţie al alimentelor. Această perioadă ne modifică şi ne va modifica profund modul de a fi, de a gândi, de a cumpăra şi de a vedea şi felul în care mâncăm. În cazul meu şi al familiei mele, noi ne gândim mult mai atent la ce provizii punem în coş, la modul în care facem cumpărăturile“, a spus Nicolae Panduru.

CITIȚI AICI ȘI ALTE RECOMANDĂRI