2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:01
No menu items!

Sfatul psihologilor: De la ce vârstă ar trebui să aibă copiii acces la smartphone sau tabletă

spot_img

 Prioritatea pentru copii este interacțiunea umană

 cnn smartphone 

Telefonul, tableta sau computerul ar trebui să intre în viața copiilor doar după ce aceștia împlinesc trei ani, potrivit psihologului Irina Petrea, citată într-un comunicat al companiei Samsung, care a anunțat lansarea unei funcții pentru protejarea minorilor.

Irina Petrea a listat cele mai importante 5 recomandări pe care părinții trebuie să le urmeze pentru a integra tehnologia în viața copiilor, într-un mod educativ:

1. Să introducă telefonul, tableta, computerul în viața copilului numai după vârsta de 3 ani. Sub această vârstă, copilul are nevoie să învețe din contactul direct cu oamenii din jurul lui și, chiar dacă îl pasionează aceste dispozitive și învață repede cum să le manevreze, nu înseamnă că este și pregătit pentru această interacțiune;

2.  Să acorde copilului acces la telefon, tabletă, computer în funcție de vârsta acestuia – pentru copiii preșcolari se recomandă maxim o oră pe zi (în sesiuni de maxim 30 min.);

3.  Să încurajeze numai folosirea aplicațiilor și jocurilor educative care contribuie la dezvoltarea copiilor – aplicații și jocuri educative.

4.  Să își supravegheze copiii atunci când se joacă pe smartphone, tabletă sau computer. Cu cât sunt mai mici, copiii au mai multă nevoie de supraveghere din partea părinților. Părinții ar trebui să instaleze programe de control parental pe toate mediile electronice la care are acces copilul.

5.  Să aibă reguli clare atunci când negociază folosirea dispozitivelor. În cazul în care copilul insistă să primească telefonul o perioadă de timp mai lungă decât a decis părintele sau să aibă acces și la alte aplicații, părintele trebuie să-i amintească copilului regula și, dacă acesta insistă în continuare, să îi reducă timpul cu exact același timp ca cel în care copilul își manifestă insistența.

Lumea în care trăiesc copiii noștri se schimbă din ce în ce mai repede, iar noile tehnologii și mijloace de informare și comunicare se dezvoltă într-un ritm care nu încetează să ne surprindă. Odată cu dezvoltarea acestora, apar noi oportunități de învățare, cunoaștere și dezvoltare pentru copiii noștri. Însă, odată cu toate aceste beneficii apar noi provocări și riscuri pentru care nu am fost pregătiți și cărora cu toții suntem chemați să le facem față cu responsabilitate.

Irina Petrea, psiholog și psihoterapeut

Samsung a lansat funcția Kids Mode, dezvoltată pentru dispozitivele Galaxy S5 și Galaxy Tab S, care le permite părinților să controleze accesul copiilor la aplicații și la conținutul media.

 V.B.