Când investitorii se gândesc la piețe emergente, ei iau în calcul, de regulă, state ca Brazilia sau China, însă România deține multe dintre atuurile unei economii emergente în stadiu incipient, a afirmat Julian Mayo, director de investiții la Charlemagne Capital, în ediția electronică a Financial Times.
Fondul Proprietatea este, în esență, un holding listat pe Bursa de Valori București, în al cărui portofoliu intră companii-cheie din energie, inclusiv OMV Petrom, Romgaz și Hidroelectrica, scrie Mayo. Aceste active beneficiază de liberalizarea recentă a pieței de energie în România. Prețul gazelor pentru consumatorii industriali, de pildă, se ridică la numai 45% din nivelul celui practicat în Bulgaria, ea însăși având unele dintre cele mai mici tarife din UE.
În condițiile în care consumul industrial se ridică la 80% din cel total, această liberalizare va avea efecte extrem de benefice pentru Romgaz și, într-un grad mai redus, pentru Petrom.
În timp ce media investițiilor în piețe emergente, prezente pe bursa londoneză, se tranzacționează la un discount – raportat la valoarea netă a activului – mai mic de 10%, acțiunile Fondului Proprietatea se tranzacționează la un discount de aproape 50%. Asta înseamnă că investitorii pot cumpăra acțiuni Petrom la un raport preț/câștig (PER) de numai 2,5.
Mayo mai notează faptul că Romgaz urmează să fie listată în toamna acestui an, Fondul Proprietatea este în curs de listare pe bursa de la Varșovia, iar investitorii primesc dividende la un randament de peste 7%.
Vlad Bârleanu