4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:59
No menu items!

Sfântul Ștefan, primul martir al bisericii. Câți români își serbează onomastica duminică

spot_img

Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii, este serbat în fiecare an pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Există credinţa că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, dar şi că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane. Se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca pe 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

În această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan.

Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

Aproape 460.000 de români care poartă numele Sfântului Ştefan îşi serbează onomastica duminică, cei mai mulţi dintre sărbătoriţi având numele Ştefan, Ştefania şi Ştefana.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dintre bărbaţii sărbătoriţi duminică, 280.459 poartă numele Ştefan, 8.638 se numesc Fănel, 5.314 au fost botezaţi Fănică şi 555 au numele Fane.

Cele mai multe femei sărbătorite pe 27 decembrie poartă numele Ştefania, respectiv 92.210, alte 21.607 se numesc Ştefana, iar 8.869 au fost botezate Fănica, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI.

Numele este de origine grecească – Stephanos – şi înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”.