4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:12
No menu items!

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, mare făcător de minuni

spot_img

În fiecare an pe 20 noiembrie este prăznuit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, sfânt cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în oraşul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790.

Ajunge la o manastire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Potrivit crestinotodox.ro, aici a rămas timp de 14 ani. Se va retrage într-o peşteră, unde va auzi chemarea de la Dumnezeu care l-a îndemnat să părăseasă peştera ca să poată fi de folos şi altora.

Petrece o iarnă într-o mânăstire din Efes, ajunge în oraşul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mânăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugar de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarcă pe o corabie şi ajunge la Roma.

Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urma rugăciunilor cuviosului Grigorie.

Întors în Tesalonic, el s-a aşezat în Mânăstirea Sfântul Mina. Nu se ştie când anume, însă Cuviosul a fost hirotonit preot. Încă din timpul vieţii, Cuviosul Grigorie s-a arătat făcător de minuni, tămăduind mai multe persoane de posesia duhurilor necurate.

În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniţă care fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de idropica, boală de care se crede că a suferit şi Sfântul Apostol Pavel, şi trece la cele veşnice la 20 noiembrie 842, fiind înmormântat într-o mânăstire din Constantinopol. După o vreme, când a fost dezgropat trupul sfântului, acesta a fost găsit întreg şi frumos mirositor, fiind aşezat în biserica mânăstirii întemeiată de ucenicul sau, Iosif Imnograful.

Moaştele sale au ajuns în ţara noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat in 1498 şi le-a aşezat în Mânăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

D.Constantin