Vineri, 17 ianuarie 2025, este prăznuit Sfântul Antonie cel Mare, sfânt cu care oamenii sunt, în general, mai puţin familiarizaţi.
În fiecare marţi, la biserica Sfântul Anton, este zi de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Multe domnişoare îşi doresc să-şi găsească sufletul pereche, iar Sfântul Antonie cel Mare este un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acestei dorinţe.
Potrivit credincioşilor care s-au rugat timp de nouă marţi la rând la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare, îndeplinirea dorinţelor nu a întârziat să apară, până şi cele care erau legate de căsătorie sau de găsirea sufletului pereche şi-au găsit rezolvare.
Sute de credincioși trec pragul lăcașului de cult unde se găsesc moaştele și icoana Sfântului Antonie cel Mare pictată de Arsenie Boca.
Ritualul celor 9 marți care are loc în Biserica Sfântul Anton din Capitală. Care este procedura corectă și de ce se face. Lăcașul de cult este cel mai vechi din București și este construit în centrul istoric al orașului.
În fiecare marți este zi de pelerinaj. Toți credincioșii care au nevoie de suport și sprijin divin vin la Biserică pentru a se ruga. Multe domnişoare vor să-şi găsească sufletul pereche și ajung aici pentru a cere ajutor în acest sens.
Sfântul Antonie cel Mare este un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acestei dorinţe. Alți creștini ortodocși se roagă pentru sănătate, liniște, armonie în familie sau ajutor la diverse examene.
Acest ritual se ține vreme de 9 marți consecutive. În timpul postului Sfântului Anton nu se mănâncă de dulce, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să renunțe la produsele din carne, lapte, ouă și brânză. De asemenea, e bine să nu se supere, să nu se certe și să nu adreseze cuvinte grele celorlalți.
Totodată, este bine să se dea de pomană celor săraci. În fiecare dimineață din cele 9 marți se spun în ordine Rugăciunea de începere, Rugăciunea pentru a dobândi ocrotirea Sfântului Anton și Rugăciunea de dimineaţă către Sfântul Anton.
Urmează Rugăciunea zilei de marţi în care va aflaţi, întâi, a doua a treia etc. Tot în fiecare zi de marți se organizează un acatist care va fi mai târziu citit de unul dintre preoții Bisericii Sfântul Anton din Capitală.
Ce mai presupune ritualul celor 9 marți
Ritualul celor 9 marți de la Biserica Sfântul Anton mai presupune ca în ziua a 10-a, credincioșii care au urmat ritualul celor 9 marți să aducă în lăcașul de cult ofrande, printre care se numără ulei, făină sau orez.
Pe lângă aceste alimente, enoriașii mai aduc o pâine care este împărțită apoi la nouă persoane. Credincioșii care s-au rugat la icoana făcătoare de minuni spun că rugăciunile lor au fost ascultate și îndeplinirea dorințelor nu a întârziat să apară.
Rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare
„Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.
O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.
Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”.