6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:56
No menu items!

Sesiune extraordinară: Vor fi discutate legi, de la recursul compensatoriu la OUG 114

spot_img

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii, legea recursului compensatoriu, Ordonanța de Urgență 114 și Ordonanța de Urgență 51 sunt legile care vor fi discutate în sesiunea extraordinară. Ordonanța de Urgență 51 prevede eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice.

Ordonanța de Urgență 51 prevede ”eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşoara în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare. Arătăm faptul că potrivit art. 1, alin (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aceasta constituie cadrul general pentru organizarea şi efectuarea traporturilor rutiere de mărfuri şi persoane pe teritoriul României, precum şi a activităţilor conexe acestora, în condiţii de siguranţă şi de calitate, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, garantarea accesului liber şi nediscriminatoriu la piaţa transportului rutier, protecţia mediului înconjurător, a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice şi pentru satisfacerea necesităţilor economiei naţionale şi a nevoilor de apărare”, se arată în actul normativ.

Liberalii vor abrogarea OUG 51/2019, sesizată inclusiv de Avocatul Poporului pe probleme de constituţionalitate, prin care transportul judeţean a fost scos din sfera serviciilor publice. „Asta înseamnă că elevii care fac naveta, la nivel de judeţ, pot să rămână fără decontarea navetei, fiind puşi în situaţia să facă autostopul şi să-şi pericliteze siguranţa”, a afirmat liderul PNL Raluca Turcan.

Termenul de depunere al raportului pentru proiectul de lege privind abrogarea amnistiei și grațierii este 4 septembrie 2019.

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare vizează interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.

În forma în vigoare, articolul 94, litera d făcea referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală.

Referitor la proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii, Ciolacu transmite că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. Social-democratul își dorește ca la orice dezbatere cu privire la justiție să fie prezente în mod obligatoriu instituțiile implicate, asociațiile magistraților și societatea civilă.

Legea recursului compensatoriu prevede acordarea unei compensații pentru persoanele care au executat pedeepsele în măsuri necorespunzătoare

Legea recursului compensatoriu prevede că „persoanele care execută sau au executat în condiţii necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi care nu au beneficiat de prevederile art. 551 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (…) pot beneficia în condiţiile prezentei legi de compensaţii financiare, acordate ca măsură compensatorie pentru executarea de pedepse sau măsuri privative de libertate în condiţii necorespunzătoare.”

„În vederea acordării de compensaţii financiare persoanelor care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate în condiţii necorespunzătoare, se constituie o comisie specială în acest sens, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. (…) Componenţa, modul de organizare şi funcţionare a Comisiei se stabilesc prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, se mai arată în document.

În cazul acordării de compensaţii, proiectul prevede o variantă ca pentru fiecare zi-câştig neacordată, deţinutul să primească 5 lei.

„(1) La calcularea compensaţiei financiare se va proceda înmulţind zilele-câştig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată și (2) În vederea determinării compensaţiei financiare, Comisia evaluează ansamblul condiţiilor de detenţie ale persoanei private de libertate şi stabileşte compensaţia zilnică în funcţie de întinderea prejudiciului cauzat”, se arată în proiect.

În legătură cu abrogarea legii recursului compensatoriu, Ciolacu precizează că acesta a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în timpul guvernului Cioloș, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condițiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO.

OUG 114 instituie o multitudine de măsuri atât cu caracter economic, cât și fiscal.

Actul normativ al Ordonanței de Urgență 114 instituie o multitudine de măsuri atât cu caracter economic, cât și fiscal. Se instituie o taxă pe activele din sistemul bancar și o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, se modifică taxele de acordare a licențelor radio și contribuțiile bănești datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și al gazelor naturale.

Măsurile din OUG 19/2019, care au modificat prevederile OUG 114/2018, vor avea un impact negativ asupra rezultatului din exploatare al OMV Petrom, de 40 de milioane de euro, arată raportul semestrial al companiei, publicat la sfârșitul lunii iulie.

OMV Petrom anunța în toamna anului trecut, după apariția legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore.

Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom și compania americană ExxonMobil.

PNL propune respingerea OUG 114, „care a blocat investiţiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea, de asemenea, şi care a crescut taxele şi tarifele în România”, potrivit liderului PNL Raluca Turcan.
Ordonanţa 114, care prevede măsuri fiscale, în special pentru bănci şi companiile din energie şi comunicaţii a fost criticată în repetate rânduri de asociaţiile patronale, pe motiv că suplimentează sumele pe care companiile trebuie să le plătească autorităţilor de reglementare.

În ceea ce privește abrogarea în totalitate a OUG 114, cerută de partidele din Opoziție, Ciolacu menționează că acest lucru ar avea „un impact social extrem de negativ pentru milioane de români”.

„Astfel, reprezentanții partidelor de opoziție ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcții la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creșterilor de prețuri la gaze naturale și energie electrică pentru populație sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiți să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

118 deputati PNL,USR, PMP, și Pro România, au depus marți solicitare în scris pentru sesiune extraordinară a Camerei Deputaților. În cererea adresată Camerei Deputaților se specifică includerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare abrogarea legii amnistiei și grațierii, abrogarea OUG 114, precum și respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 51/2019 care modifică aspecte din domeniul transportului de persoane.

Ședința Biroului Permanent al Camerei va avea loc luni, 26 august, de la ora 12.30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în perioada 26-30 august 2019.

De asemenea, ședința de plen a Camerei Deputaților va avea loc începând cu ora 14.00, pentru aprobarea ordinii de zi și a programului sesiunii extraordinare.

Sursa: Mediafax