-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:43
No menu items!

Serviciile speciale din Franța – depășite numeric de ofensiva radicalilor islamiști

spot_img

Oficialii din domeniul anti-tero cer creșterea numărului de agenți

 teror

Serviciile speciale din Franța riscă să fie depășite în cazul în care se pune problema supravegherii permanente a tuturor membrilor mișcării islamiste radicale, inclusiv a celor ieșiți din închisoare de mai mult timp, potrivit unor specialiști citați de AFP.

În urma atentatelor din Franța din această săptămână, pe listele de suspecți care trebuie supravegheați permanent au apărut cei care au fost condamnați în trecut și cei care au fost implicați la un moment dat în mișcarea radicală, dar care nu au fost considerați periculoși sau susceptibili de a trece la acțiune – exact profilul celor trei teroriști.

Aceste liste au fost deja umflate masiv în ultimele luni, pe măsură ce jihadiștii care au luptat în Siria și Irak încep să se întoarcă în Franța.

Un responsabil din domeniul anti-tero a recunoscut pentru AFP că serviciile sunt ”depășite”.

”Cum să facem? Deja, în loc să lucrăm 15 ore pe zi, lucrăm 20. Dar asta nu ajunge. Deci, prioritizăm, cu riscul de a înșela. Este imposibil să punem un polițist în spatele fiecărei persoane. Încercăm să găsim momentul, oamenii pentru a avea o supraveghere cât sepoate de bună, dar care nu poate fi o supraveghere absolută. Este o supraveghere minimală, în mod esențial tehnică (interceptări telefonice și pe Internet)”, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul.

Serviciile speciale fac liste de suspecți, clasificate în ordinea periculozității percepute. Primii de pe listă sunt supuși unei supravegheri permanente (cu 20 de agenți ocupați, pentru a avea ținta în vedere 24h/24). Urmează cei care sunt supuși unor activități prin sondaj – filați și urmăriți câteva zile, pentru a se decela o activitate suspectă. Dificultatea majoră constă în gestionarea listei. Este probabil ca frații Kouachi și Coulibaly să fi fost în capul listei după ce au ieșit din închisoare, iar, pe măsură ce nu au mai ieșit în evidență, au căzut înspre coada listei.

”Dacă Franța accept să aibă 40.000 de persoane în serviciile de informații, ne vom descurca, dacă nu, va fi dificil”, a declarat sursa citată.

În prezent, serviciul de informații interne (DGSI) are sub 4.000 de agenți, iar serviciul de informații externe (DGSE) – aproximativ 5.000.