4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:24
No menu items!

Serviciile publice, robinet de bani pentru rețele de evaziune. Episodul 2: dezinsecție, dezinfecție, deratizare

spot_img

Follow the money! După primul episod, care a  avut în centru firmele de salubritate, urmează firmele din domeniul dezinsecției, dezinfecției și deratizării.

Analiza ia în calcul, ca și în domeniul salubrizării, cele mai mari firme din acest domeniu, din punctul de vedere al numărului de salariați și al veniturilor raportate: 3D Romania SA, Coral Impex SRL, Allchim Co SA, Deraton SRL, Paflora Impex SRL, Alrod Concept SRL, Pestforce SRL, Eurototal Comp SRL, DD Chim SRL, DDD Serv SRL, Wasval SRL.

Din baza de date a Ministerului de Finanțe, am selectat cele mai relevante date pentru a evalua comportamentul financiar-fiscal al firmelor, pentru perioada 2009-2014 (date însumate):

 

Firma

Venituri (mil. lei)

Profit brut (mil. lei)

Rata medie a profitului anual

Media activelor imobilizate (mil. lei)

Număr mediu salariați

3D

162,87

36,40

22.35%

1,93

189

CORAL

128,94

37,29

28.92%

3,47

165

ALLCHIM

47,69

4,40

9.24%

2,34

58

DERATON

30,89

6,14

19.89%

2,26

51

EUROTOTAL

25,66

1,35

5.26%

0,53

51

PATFLORA

34,73

15,67

45.12%

3,80

46

MIOR

17,01

0,42

2.50%

1,71

32

PESTFORCE

23,56

2,30

9.79%

0,36

28

ALROD

24,78

0,45

1.82%

1,94

26

DDCHIM

15,78

5,61

35.58%

1,32

22

DDD SERV

14,70

0,54

3.69%

2,50

13

WASVAL

17,96

0,83

4.66%

0,98

8

 

Mai relevantă și mai sugestivă este compararea comportamentului economico-fiscal între firme de același “calibru”. Astfel, se observă un relativ echilibru între cei doi mari actori ai domeniului – SC 3D România SA și SC Coral Impex SRL, din punctul de vedere al numărului de angajați și al volumului de investiții în dotări tehnico-materiale. Cele două companii au raportat anual profituri substanțiale, cu o medie de peste 20%, deci nu sunt indicii ale unui comportament evazionist.

În domeniul dezinsecție/deratizare, mai apare uneori la licitații și Romprest SA, cea mai mare companie din domeniul salubrității, în diverse combinații de asociere, domeniul nefiind unul de bază pentru acest agent economic.

Asupra fiecăreia între cele două firme se desfășoară în prezent investigații economico-financiare. La 3D, Curtea de Conturi a constatat că aproape 600 de facturi ale firmei către Primăria Capitalei sunt nelegale, având ca obiect servicii către agenți economici privați care nu pot fi plătite cu bani publici. DNA Cluj verifică împreună cu ANAF, pe baza unui denunț, eventuale acte de corupție în raporturile firmei Coral cu unele administrații publice unde derulează contracte: Cluj, Tg. Mureș, Alba-Iulia, Pitești, Ploiești, Slatina, Sibiu.

Firma 3D Romania SA a fost înființată în București, în 1993, și are un acționariat complex, fiind deținută majoritar de ISS Romania Group SRL, cu sediul în București. Acest SRL este controlat de ISS Global A/S, o societate daneză, cu sediul în Copenhaga.

Firma Coral Impex SRL a fost înființată în 1993, în Ploiești, și este deținută și administrată de la înființare și până în prezent de Alexandru Badea, care nu deține alte firme.

În eșalonul următor sunt patru firme de nivel mediu – SC Allchim Co SA (București), SC Deraton SRL (Timișoara), SC Eurototal Comp SRL (București) și SC Patflora Impex SRL (București).

Aici iese strident în evidență faptul că firma Allchim Co are venituri cu 30% mai mari decat Patflora Impex, respectiv 50% decât Deraton, însă raportează un profit de aproape cinci ori, respectiv două ori mai mic decât cele două concurente – un indiciu clar al unui comportament fiscal suspect sau evazionist. Similar, SC Eurototal Comp are o rată medie a profitului foarte mică și pierderi în anii 2013-2014, deși veniturile sunt constant peste 1 milion de euro pe an.

Allchim CO SA este o societate înființată în 1999, cu sediul în București. Numele acestei companii a devenit sonor în spațiul public în 2009, când a câștigat contractul de dezinsecţie şi deratizare licitat de Primăria Constanța, pentru 25 de ani (!). În 2015, Allchim a fost declarată câștigătoare a unei licitații pentru servicii dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie pentru Metrorex. Societatea care operează transportul cu metroul în București plătește 1,31 milioane de euro, conform contractului-cadru semnat pe doi ani. Societatea bucureşteană o are ca acționar principal, cu 91%, pe Oana-Florina Bajdechi, fiica generalului Mihai-Florian Șucată, fost şef al corpului de control al SPP. În anul 2014, Oana Bajdechi apare ca funcționar la Ambasada României la Baku, potrivit declarației de avere de pe site-ul MAE. Acționari minoritari sunt Maria Păun-Anghelescu (5%) și Teodora Pocovnicu (4%).                         

Firma Eurototal Comp SRL este deținută de soții Octavian Daniel și Mihaela Tița.

Nu sunt date sau indicii ca asupra acestor firme să se desfășoare verificări din partea instituțiilor abilitate.                     

                  

La categoriile firmelor mici si foarte mici, găsim patru firme cu o medie de 20-30 angajați, respectiv două cu 8-13 angajați, fiecare având venituri totale în perioada analizată între 15 și 25 milioane lei.

Și aici apar anomalii economico-fiscale stridente.

DD Chim SRL din Deva, care are activitate mixtă dezinsecție/salubritate, are din perpectiva datelor economico-financiare un comportament fiscal normal.

Celelalte cinci par a fi niște pușculițe foarte încăpătoare, dar nu pentru bugetul de stat.

SC Mior SRL (Iași), SC Alrod SRL (Câmpina), SC Pestforce SRL (București), SC DDD Serv SRL (Buhuși-Bacău) și SC Wasval SRL (Iasi), au încasat un total de aproximativ 100 milioane de lei și au raportat un profit puțin peste patru milioane de lei. Media este săltată de Pestforce, cu o rată aprofitului de 9%.

 

SC Mior SRL este o companie înființată în 1991, cu sediul la Iași. Scarlat Orzescu, administrator al Mior SRL, a fost trimis în judecată, în 2011, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma continuată, pentru fapte din 2005-2006. În acest dosar sunt acuzate 14 persoane, directorii din perioada 2005-2006 ai companiilor de stat CFR, Compania Națională de autostrăzi și Agenția de sănătate Publică din Ministerul Transporturilor și reprezentantii unor firme private, pentru încheierea unor contracte supraevaluate privind servicii de dezinfecție pentru combaterea gripei aviare. Prejudiciul este de 5,8 milioane euro. Compania Lumi SRL a primit ilegal contracte supraevaluate pentru dezinfecție, fără să aibă personal și expertiză, apoi a subcontractat către Mior SRL, care a subcontractat mai departe altor 12 firme. Orzescu a prezentat facturi și devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a Lumi SRL, ceea ce a permis continuarea plăților nejustificate de către companiile de stat. În iunie 2015, Orzescu a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Primăria Iași și Administrația Domeniului Public Iași.

 

SC DDD Serv SRL a fost înregistrată în Buhuși, județul Bacău, în 2008. Pe site-ul propriu, firma își prezintă ofertele pe patru direcții principale: salubrizare, închirieri utilaje, stație de sortare și stație de betoane. Administrator și asociat unic este Petronela Buzilă, însă presa locală îl prezintă pe soțul său, Dumitru Buzilă, drept un om de afaceri influent, cu legături de afaceri cu Primăria. Soții Buzilă sunt cercetați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău pentru complicitate la luare de mită. 

 

SC Alrod Concept SRL s-a înființat în 2003, în Câmpina, sub numele Alrod Consult. Actuala denumire a luat-o în 2014, când și-a mutat și sediul în București. Potrivit presei locale din Prahova, compania este controlată, indirect, de deputatul PNL Wiliam Brânză. În 2015, Brînză a fost ridicat cu mandat de aducere de procurorii DIICOT și dus la audieri în legătură cu un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup de infracțional organizat. Procurorii îl acuză pe William Brânză și pe fratele lui, Daniel Brânză, că au luat de la coordonatorul unei grupări infractional-evazioniste din Iași, Alfred –Petronel Petrea, în perioada 2010-2012, contracte și facturi fictive, care atestau bunuri și servicii de la alte firme din grupare. Contractele și facturile au fost apoi remise firmelor Willis Finance SRL și Willis SRL, societăți comerciale pe care le controla, de fapt, William Brânză.

Acesta a fost acționar al societății Willis SA. În 2004, Wiliam Brânză a cesionat mamei sale, Steliana Brânză, cea mai mare parte a acţiunilor societăţii, 61%. Restul acţiunilor au fost împărţite între membrii unui grup de cinci persoane, din care una, Ciprian Deleanu, a fost administratorul societății Alrod Consult. Tot Deleanu a rămas acționar și cenzor la Willis SA, firma mamei politicianului Wiliam Brânză.

De la înființare, firma Alrod Consult i-a avut ca proprietari pe Daniel (fratele lui Wiliam) și Adelina Brânză. În decembrie 2008, Registrul Comerţului a consemnat cesionarea acțiunilor societății Alrod Consult în favoarea companiei offshore Nouvel Investment Corp., o căsuță poștală din Delaware (SUA).         

În perioada 2003-2010, Alrod a obținut mai multe contracte cu Metrorex. Inițial, a câștigat un contract pe trei ani, din postura de firmă fără niciun fel de experiență în domeniu. Ulterior, colaborarea a fost prelungită prin acte adiţionale sau prin negociere fără anunţ de participare.

Până în aprilie 2014, Alrod Consult a fost deținută de Ciprian Andrei Deleanu și Constantin Apostol. În 2014, Deleanu și Apostol au cesionat acțiunile către Ben Taieb Mehdi, cetățean tunisian. Acesta se remarcă prin multitudinea domeniilor în care s-a lansat la începutul anului 2014, când a preluat într-un timp foarte scurt, de câteva luni, prin cesionare, 21 de firme (inclusiv Alrod Concept SRL), din cele mai diverse domenii de activitate: comerț cu îmbrăcăminte, comerț cu metale și carburanți, confecții, imobiliare, transporturi rutiere, panificație etc, cu rulaje de ordinul a milioane de euro.

 

SC Pestforce SRL este o companie înființată în 1999, la București. Pe site-ul propriu, compania își prezintă oferta de servicii, dar și un catalog de produse pe care le pune la vânzare, din domeniul dezinsecției și al reciclării deșeurilor. Asociatul principal este Martin Ernest Birchall, soțul deputatei Ana Birchall.

 

SC Wasval SRL are sediul la Iași și a fost înființată în 2005. Firma a apărut recent în scandalul de corupție din jurul fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, fiind beneficiară a contractelor cu Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, prin care se obțineau bani de șpăgi.

Potrivit unei investigații publicate de Adevărul, firma este controlată de rude ale unor foşti ofiţeri din Serviciul Român de Informaţii. Asociat unic și administrator este Valentina Tudurachi, născută în 1955. Soțul ei este fost ofițer din SRI – Iași și frate al fostulului ministru al Energiei  Constantin Niţă. Fiul său, Claudiu Tudorachi, este și el fost ofițer SRI, tot la Iași. Familia Tudurachi a copilărit în localitatea ieşeană Ciohorăni, alături de fostul şef al SRI Iaşi, Tiberiu Simion, cu care, de altfel, se şi înrudeşte.                                                                     

În ultimii ani, societatea şi-a adjudecat la licitaţii deschise 22 de contracte cu instituţii ale statului în valoare de peste 31,1 milioane lei. Patru din aceste contracte au o pondere de aproape 90% din valoarea totală a acestora – încheiate în Iaşi, Braşov, Bucureşti și Ilfov. În martie 2015, Wasval a intrat subit în insolvenţă, deşi a declarat anual profit, în perioada 2010-2014. Principalul creditor al firmei este chiar proprietara acesteia.  

În septembrie 2015, Sorin Oprescu a fost reținut pentru luare de mită. În dosar, se arată că mita primită de fostul primar era cerută în contul contractelor încheiate de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului. Wasval a avut contracte de deratizare cu ambele instituții din subordinea Primăriei, în perioada cercetată de procurori, în valoare totală de 1,5 mil euro.                                                                        

Nu există date despre eventuale verificari ale organelor de urmărire penală, în privința afacerilor derulate de aceste ultime trei firme și a modului cum au ajuns decapitalizate sau în insolvență.

 Tiberiu Szabo