4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:10
No menu items!

Serbia şi Bosnia se aşteaptă la noi creşteri ale nivelului apelor. La cât sunt estimate pagubele

spot_img

Primarul Serbiei: „Dacă vom trece cu bine peste aceste moment, vom putea spune că am protejat Belgradul”

 serbia inundatii

Autorităţile din Serbia şi Bosnia se aşteaptă miercuri la o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava şi încep să evalueze amploarea pagubelor provocate de cele mai grave inundaţii din ultimii ani, care au afectat peste 1,6 milioane de persoane şi au provocat 49 de morţi.

În Serbia, mobilizarea este maximă pentru consolidarea digurilor din oraşele traversate de râul Sava, al cărui nivel este încă ridicat.

„Ne aşteptăm la noi creşteri ale nivelului apelor miercuri şi vineri. Dacă vom trece cu bine peste aceste moment, vom putea spune că am protejat Belgradul”, a declarat primarul capitalei sârbe, Sinişa Mali, citat de Mediafax.

Situaţia era în schimb mai dificlă în nord-estul Bosniei, în special în apropiere de Orasje, oraş unde voluntarii şi echipele de salvare au ridicat un zid din saci de nisip pe o distanţă de şase kilometri de-a lungul râului Sava.

„Râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare. Amploarea pagubelor este atât de ridicată încât regiunea va avea nevoie de zece ani pentru a se reface”, a declarat Blaz Zuparici, reprezentant al muncipalităţii din Orasje.

Numeroase sare din apropiere de Orasje se află sub aşe, în special Kopanica, unde, potrivit imaginilor difuzate de televeziunea naţională, se mai văd doar acoperişurile caselor.

Pagube de miliarde de euro în regiunile afectate

Între timp, în oraşele în care apa s-a retras, autorităţile au început operaţiunile de curăţare şi dezinfectare, pentru e preveni eventuale epidemii.

În Bosnia şi în Serbia, cadavrele a zeci de animale se află în descompunere.

„Trebuie să acţionăm cu promptitudine pentru evitarea unei catastrofe mai grave, inclusiv apariţia unor epidemii”, a afirmat ministrul sârb al Sănătăţii.

Primele estimări ale pagubelor în Serbia arată că pierderile depăşesc cu mult pragul de 0,6 la sută din PIB stabilit de UE pentru deblocarea fondurilor de urgenţă în astfel de cazuri.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a declarat că unii experţi au evaluat pagubele la un miliard de euro.

Ministrul pentru Infrastructură, Zorana Mihajlovici, a precizat că 3.500 de kilometri de drumuri din Serbia au fost devastate de inundaţii.

În Bosnia, pagubele sunt estimate, de asemenea, la milioane de euro.

Între timp, situaţia umanitară rămâne îngrijorătoare în regiunile afectate de inundaţii.

În Bosnia, unde un sfert dintre cei 3,8 milioane de locuitori sunt afectaţi de inundaţii, peste 100.000 de persoane au fost evacuate.

Peste 30.000 de sinistraţi au fost evacuaţi în regiunile afectate de inundaţii în Serbia, iar aproximativ 15.000 în Croaţia.

Ajutorul umanitar internaţional continuă să sosească în cele două ţări, unde aproape 400 de echipe de intervenţie din statele membre UE participă la operaţiunile de ajutor pentru sinistraţi.

La Belgrad, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită pentru „deblocarea fondurilor necesare nevoilor umanitare imediate” din Serbia.

C.A.