4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:14
No menu items!

Șerban Nicolae, nou amendament la Statutul magistraților: președintele nu mai poate refuza numirea procurorilor-șefi

spot_img

Între cele 30 de amendamente depuse la Statutul magistraților (Legea 303/2004), senatorul Șerban Nicolae propune și abrogarea unei prevederi care „taie” din atribuțiile președintelui, la numirea procurorilor -șefi. Astfel, senatorul propune ca șeful statului să nu mai poată refuza (nici măcar o singură dată, motivat, așa cum a fost adoptat proiectul de lege de Camera Deputaților – n.r.) numirea vreunui procuror cu funcție de conducere. 

Astfel, la articolul 54, Șerban Nicolae propune abrogarea alineatului 3, cel care dădea dreptul președintelui de a refuza o singură dată numirea procurorilor în funcțiile de conducere. Potrivit legii în vigoare: ”Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”. Funcțiile prevăzute la alineatul 1 sunt: procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor Parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Aceștia și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Potrivit proiectului adoptat de Camera Deputaților, „Președintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului.

În schimb, „revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.” Și în acest caz apare însă o modificare și se specifică să pot fi schimbați cu avizul secției de procurori din CSM, nu cu avizul întregului CSM.

Cu două zile în urmă, senatorul Șerban Nicolae anunța, într-o postare pe contul său de Facebook, că a depus aproape 30 de amendamente la Legea 303/2004. Între acestea se regăsesc și amendamente care vizează modificări în ceea ce privește răspunderea magistraților, astfel încât aceasta să devină aplicabilă, după cum relata Sursa Zilei. 

Raluca Dan