Sentința finală în dosarul lui Sorin Blejnar se amână câteva luni, după ce instanța supremă a admis cererea pentru o nouă expertiza financiară.
Sorin Blejnar își va petrece sfârșitul acestui an liniștit, acasă, în familie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție, la ultimul termen al procesului în care fostul președinte ANAF este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, a dispus o nouă expertiză financiară pentru stabilirea eventualului prejudiciu din dosar.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au constatat la termenul din 17 decembrie că solicitarea unui alt inculpat din dosar, Radu Nemeș, potrivit căreia expertul desemnat inițial de DNA pentru a stabili prejudiciul nu avea calificările necesare este una întemeiată.
Magistrații și-au motivat decizia de a dispune o nouă expertiză pe seama faptului că au obligativitatea verificării credibilității fiecărei probe și, în aceste condiții, o expertiză realizată de cineva fără pregătirea necesară nu se poate susține.
Sursa Zilei a arătat, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, că, într-un moment în care toată lumea se aștepta ca Înalta Curte de Casație și Justiție să încheie cercetarea judecătorească și, ulterior, să pronunțe verdictul final în primul dosar al fostului președinte ANAF, Sorin Blejnar, lucrurile s-au schimbat radical chiar la termenul din 28 noiembrie.
În acest dosar Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de procurorii DNA, și condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinirea grupului infracțional organizat și condus de Radu Nemeș care se ocupa cu evaziunea fiscală din comerțul cu produse petroliere.
Expertiza inițială dispusă de procurorii anticorupție și efectuată în timpul urmăririi penale a stabilit în sarcina celor trimiși în judecată un prejudiciu de circa 56 de milioane de euro.
Cristi Ciupercă