4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:22
No menu items!

Sentință definitivă în „Dosarul Transferurilor”. Pronunțarea se va da pe 4 martie. UPDATE

spot_img

Dosarul transferurilor

  • UPDATE

Judecătorii au amânat pronunțarea în acest proces pentru data de 4 martie.


Pe 28 ianuarie 2009 se înregistra la Tribunalul București dosarul penal în care procurorii DNA îi trimiteau în judecată pe frații Ioan și Victor Becali, Gică Popescu, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Gheorghe Nețoiu și Cristi Borcea. Toți sunt acuzați de înșelăciune în dauna mai multor cluburi de fotbal din Liga I, evaziune și spălare de bani în cazul transferurilor mai multor fotbaliști români de la echipe din România la echipe din străinătate.

Printre jucătorii ale căror transferuri au făcut obiectul anchetei DNA se numără Cosmin Contra, Cristi Dulca, Florin Bratu, Dan Alexa, Nicolae Mitea sau Iulian Arhire.

Acum, după cinci ani de procese, Curtea de Apel București ar putea pronunța verdictul final în acest proces penal cunoscut publicului și ca Dosarul Transferurilor. Un dosar cu răsturnări spectaculoase de situație. Astfel, în primă instanță, pe 3 aprilie 2012 Tribunalul București pronunța o controversată sentință prin care îi declara nevinovați pe toți cei trimiși în judecată de procurorii anticorupție.

În noiembrie 2012 fotbalul românesc se zguduia din temelii după ce Curtea de Apel București admitea contestația procurorilor împotriva deciziei din aprilie a Tribunalului București. Sentințele erau năucitoare pentru greii fotbalului românesc. Ioan Becali primea 8 ani de închisoare, fratele său Victor și Cristi Borcea, câte șapte ani, George Copos, cinci ani, Mihai Stoica, patru ani de închisoare. Singurii care primiseră pedepse cu suspendarea executării lor erau Gică Popescu, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu.

Într-un final, Înalta Curte de Casație și Justiție avea să admită, cu opinia a doi judecători din cei trei membri ai completului de judecată, recursul condamnaților și să trimită procesul în rejudecare la Curtea de Apel București unde a obligat instanța să reaudieze foarte mulți martori. Martori care chiar și reaudiați nu au spus absolut nimic nou care să schimbe soarta dosarului.

Acum, potrivit noului Cod penal intrat în vigoare din februarie anul acesta, decizia Curții de Apel București este definitivă, recursul devenind o cale extraordinară de atac.

Cristi Ciupercă