Antreprenorul britanic James Proud, 23, prezintă o sferă albă de mărimea unei mingi de tenis, acoperită de un model criss-cross. “Este frumoasă” a spus acesta când i s-a cerut să o descrie. “Nu arată ca un dispozitiv electronic. Am vrut să creăm ceva ce oamenii îşi vor dori să pună pe noptieră.”
Dispozitivul, numit Sense, primul construit de compania lui James, numită Hello, este cel mai nou în lumea dispozitivelor pentru monitorizarea somnului. Cei de la Hello susţin că Sense va îmbunătăţii calitatea unei activităţi care ne ocupă aproximativ o treime din viaţă.
Până acum, astfel de gadget-uri monitorizau doar mişcările din timpul somnului, însă Sense se conectează la mediu. În interiorul său există o sumedenie de senzori care înregistrează zgomotele bruşte, măsoară lumina, temperatura şi umiditatea din cameră, precum şi nivelul particulelor precum praful şi polenul, care pot afecta somnul. Un accesoriu de plastic se prinde de pernă pentru a monitoriza mişcarile din timpul somnului.
Informaţia pe care Sense o adună în timp ce dormi poate fi revizuită într-o aplicaţie. Include un rating pentru calitatea somnului şi un jurnal al tulburărilor din timpul nopţii. Dacă ai dormit prost în jurul orei 02.00, Sense îţi poate spune dacă a fost din cauza luminii, zgomotului de afară, sau din cauza sforăitului. Sense redă, de asemenea, zgomotele care te-au deranjat, pentru a şti dacă a fost vorba de un câine, o alarmă de maşină sau orice altceva. Sforăitul este identificat automat.
De-a lungul timpului, dispozitivul învaţă ce condiţii îti oferă cea mai bună odihnă. Îţi poate sugera să reduci temperatura din cameră cu două grade, spre exemplu.
Sense nu este un dispozitiv medical, însă oferă acces la informaţii care pot ajuta la înţelegerea somnului într-un mod care nu exista în trecut, spune Proud. “Rămâne alegerea oamenilor să folosească acest tip de informaţii în scopuri medicale.”
Octavian Cătuşanu