2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:11
No menu items!

Senatul va cere demisia lui Traian Băsescu. Tăriceanu vrea și o anchetă a Inspecției Judiciare în cazul procurorului Iacobescu

spot_img

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță că va adresa o sesizare CSM, fie în numele Senatului, fie în calitate de președinte al acestui for

Tariceanu-1_SZ-500x297

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va cere extinderea anchetei cerute iniţial în cazul SRI privind contextul în care familia prezidenţială a fost implicată în cazul Bercea Mondial. Tăriceanu a anunţat luni că va adresa o sesizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru inițierea unei anchete a Inspecției Judiciare privind împrejurările în care i-a fost retras procurorului Eugen Iacobescu, în 2011, dosarul în care era menționat numele fratelui Președintelui României.

Obiectivul pe care mi l-am propus în comunicatul dat publicității cu două zile în urmă, în care am cerut audierea SRI și SPP, este un răspuns bazat pe documente și probe la întrebarea: „A știut, cât a știut și de când a știut Președintele României despre activitățile ilegale derulate de fratele său împreună cu clanul „Bercea ?”.

Informațiile care mi-au parvenit în ultimele două zile mă determină să propun Biroului Permanent al Senatului extinderea temelor la care SRI va trebui să dea răspunsuri în fața Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Mai precis, aș dori să aflăm dacă în 2011 SRI l-a informat și în ce măsură pe Președintele României despre cazul procurorului Iacobescu, despre relatările din presă pe marginea acestui caz și despre alăturarea numelui fratelui său în acest caz. Procurorul Iacobescu este cel care a instrumentat într-o primă fază un dosar al numitului „Bercea Mondial” și care a dezvăluit presei la acea dată că fratele Președintelui României ar fi primit mită 300.000 de euro de la numit. Răspunsul SRI la această întrebare urmează a fi confruntat cu afirmația Președintelui României, care a declarat oficial că are cunoștință despre relația dintre fratele său și clanul „Bercea” doar de un an de zile.

În vederea aflării adevărului în această speță, dar și în interesul major al separației puterilor în stat, voi adresa o sesizare către CSM fie în calitate de Președinte al Senatului, fie în numele Senatului României, pentru inițierea unei anchete a Inspecției Judiciare privind împrejurările în care i-a fost retras procurorului Iacobescu în 2011 dosarul în care era menționat numele fratelui Președintelui României. Viteza cu care a fost „îngropat” acest dosar, în care se făcea vorbire despre fapte cu caracter penal săvârșite de fratele Președintelui României, fapte pentru care Mircea Băsescu se află acum în stare de arest, ne îndreptățesc să solicităm o anchetă oficială a CSM.

Președintele României, dl Traian Băsescu, a declarat pe 19 iunie: „Între nevoia de asigurare a justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele, aleg Justiţia”. Dacă răspunsul CSM la solicitarea mea sau a Senatului va confirma cu probe suspiciunile apărute în mass media și în rândul opiniei publice, atunci ne vom afla într-o situație inadmisibilă pentru un stat de drept: Președintele României a intervenit în Justiție în 2011 pentru a-și proteja fratele în fața Legii.

Călin Popescu-Tăriceanu
Președintele Senatului României
comunicat de presă

Mai mult, luni dimineață, Călin Popescu – Tăriceanu a declarat, la Parlament, că Senatul va adopta o declarație prin care va cere demisia președintelui României, Traian Băsescu.

Eu am astăzi intenția să propun Senatului și, ulterior, Camerelor reunite adoptarea unei declarații comune prin care să se ceară demisia președintelui. Voi discuta acest lucru cu liderii grupurilor parlamentare din Senat și apoi în Biroul Permanent al Senatului. Demersul Parlamentului, în speță al Senatului, este un demers politic de a cere demisia președintelui într-o astfel de situație. Nu este rolul Parlamentului sau al Senatului să stabilească vinovății, noi tratăm această chestiune din perspectiva politică, morală și considerăm că președintele în mod normal ar trebui să demisioneze într-o astfel de situație. Eu am și declarat că nu mă aștept la un astfel de gest, dar asta nu înseamnă că Parlamentul trebuie să rămână pasiv, cred că trebuie, ca for principal al democrației și al dezbaterilor politice, să se manifeste.

Călin Popescu-Tăriceanu
Președintele Senatului României

Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei camere.

Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat.

Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare.

proiect Declarație cerere demisie Președintele României

Nicoleta Vera