Comisiile de specialitate ale Parlamentului, Juridică și Sănătate, au dat aviz favorabil obligativității certificatului verde la locul de muncă. Proiectul de lege va merge în plenul Senatului, apoi în Camera Deputaților, și abia după ce va fi votat și va deveni lege, dacă va fi parafată și de Administrația Prezidențială, va intra în vigoare la 15 zile de la publicarea ei.
Comisiile și-au întrerupt ședințele marți după-amiază, după un scandal între parlamentarii AUR și ceilalți parlamentari participanți la ședințe. Astfel, comisiile și-au continuat dezbaterile online până spre ora 21, pentru a putea da avizul proiectului de lege.
Amendamentele introduse se referă la OBLIGATIVITATEA CERTIFICATULUI VERDE la locul de muncă, indiferent că vorbim de angajații la stat sau cei din firmele private.
(11) Dispozițiile alin. (1) se aplică și autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.
Pentru angajații care s-au vaccinat cu prima doză, se dă un termen de excepție până la desfacerea contractului de muncă, de 30 de zile. Mai mult, pentru a putea lucra, angajații respectivi vor fi testați gratuit.
(12) După alin (5) se introduce un alin nou, alin (6), cu următorul cuprins:
(6) Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19. În acest caz persoana vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19, care se întoarce în activitate beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligația încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverința de vaccinare. – Amendament al Comisiei pentru muncă
Profesorii și cadrele didactice vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a se vaccina, timp în care li se va face testare gratuită.
După art. 2 se introduce un art. nou, art. 21, cu următorul cuprins:
”Prin excepție de la prevederile prezentei legi, pentru personalul din cadrul sistemului de învățământ preuniversitar și superior, prevăzut de art. 88 și art. 291 din Legea 1/2011 a educației naționale, care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1, alin (1), lit. a) și b), i se va asigura timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi teste RT-PCR sau teste antigen rapide pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 1, alin (1), lit. c).”
Pentru persoanele care au contraindicație să facă vaccin, angajatorul va stabili dacă va deconta testarea acestora la locul de muncă.
Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi sunt cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoanele juridice, iar pentru conducerea sau persoanele care care au această răspundere, se poate da sanctiune între 10.000 lei – 50.000 lei.
Emanuel Stan