-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:27
No menu items!

Senatori americani, în vizită în România, Polonia și Bulgaria

spot_img

SUA reafirmă sprijinul pentru statele aliate, îngrijorate de agresiunea rusă din Ucraina

 Chris Murphy

Democratul Chris Murphy, președinte al subcomisiei pentru Europa din Senatul SUA, și senatorii republicani John McCain și Ron Johnson, membri ai Comisiei pentru relații externe a acestui for, vor efectua în această săptămână o vizită de trei zile în România, Polonia și Bulgaria, relatează miercuri Reuters.

Scopul vizitei este de a reafirma sprijinul SUA pentru statele aliate îngrijorate de agresiunea rusă din Ucraina, deși nu se știe încă dacă Congresul va sprijini planul lui Barack Obama de 1 miliard de dolari pentru creșterea securității în estul Europei, potrivit sursei citate.

„Este foarte important să trimitem un mesaj atât din partea executivului, cât și a legislativului aliaților noștri din cadrul NATO care au fost serioși în a reinvesti în această Alianță”, a declarat senatorul Chris Murphy, președinte a subcomisiei pentru Europa a Senatului SUA.

Murphy, un democrat din Connecticut, a precizat că va efectua o vizită de trei zile în România, Polonia și Bulgaria împreună cu alți doi senatori, membri ai Comisiei pentru relații externe a Senatului, respectiv republicanii din Wisconsin, Ron Johnson, și din Arizona, John McCain.

Senatorii americani vor avea întrevederi cu lideri guvernamentali și parlamentari din cele trei țări, precizează Reuters.

Chris Murphy susține că unul dintre subiectele de discuție va fi dacă noi sancțiuni, sectoriale, împotriva Moscovei, pe fondul crizei din Ucraina, ar fi adecvate.

Barack Obama a dezvăluit marți, la Varșovia, un plan de a cheltui până la 1 milion de dolari pentru susținerea și instruirea forțelor armate ale statelor membre NATO care au granițe cu Rusia și a precizat că va cere Congresului SUA să autorizeze această finanțare.

Surse din Congres susțin că Obama nu i-a informat pe parlamentarii americani despre planul său înainte de a-l face public, așa că aceștia nu știau dacă finanțarea menționată va fi o realocare de fonduri de la un capitol deja finanțat sau o nouă solicitare de bani.

„Cred că există un consens în creștere în ambele partide că este adecvat să creștem investițiile în securitate în Europa”, a spus Murphy, adăugând însă că nu este deocamdată clar cum va răspunde Congresul solicitării de noi fonduri, în condițiile în care alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie se apropie, iar Pentagonul se confruntă cu constrângeri bugetare obligatorii.

 C.A.