3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 4:00
No menu items!

Senat: Părinţii ce au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii pot lua indemnizaţie

spot_img
foto: renasterea.ro
foto: renasterea.ro

Părinţii care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului ar putea să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2015, de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, potrivit unei iniţiative legislative adoptate, cu amendamente, de Senat.

Prin raportul Comisiei pentru muncă, însuşit de plenul Senatului, termenul iniţial propus de iniţiator, de trei ani, a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj.

Potrivit iniţiativei legislative care modifică Ordonanţa 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, indemnizaţia ar urma astfel să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani.

„Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie”, se menţionează în expunerea de motive la proiectul de lege.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 90 de voturi „pentru” , în calitate de prima Cameră sesizată.

A.V.