1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:40
No menu items!

Senat, cameră parlamentară inexistentă în ultima vreme. 115 proiecte de legi au trecut tacit, fără dezbatere, într-o singură zi

spot_img

115 de proiecte legislative au trecut tacit de plenul Senatului, luni, 21 octombrie 2019. De altfel, de la începutul acestei sesiuni parlamentare, în prima cameră parlamentară sesizată, Senatul, au fost adoptate tacit foarte multe astfel de propuneri legislative – pe 1 septembrie, în prima zi de lucru, câteva inițiative, pe 16 septembrie 16 proiecte, iar pe 2 octombrie 30 de inițiative au fost adoptate fără dezbatere. Parlamentul Romââniei este bicaeral – Senatul, prima camersă, este de dezbatere, de reflecție asupra propunerilor legislative, iar Camera Deputaților este forul decizional.

Adoptarea tacită se poate petrece doar la prima Cameră care trebuie să se pronunțe pe un proiect sau o propunere legislativă. „Prima Cameră sesizată se pronunță în termen de 45 de zile. Pentru coduri și alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depășirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate. După adoptare sau respingere de către prima Cameră sesizată, proiectul sau propunerea legislativă se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv”, stabilește Constituția României.

Practic, primei Camere i se dă un termen ca să analizeze documentul, să-l dezbată în toate comisiile de specialitate, să propună modificări și să-l supună dezbaterii și votului în Parlament. Dacă ne uităm la cele mai multe dintre proiectele care trec tacit, ele nu ajung nici măcar să fie dezbătute, având, cel mult, niște avize sau rapoarte de la comisiile pe la care au trecut. Între cele 11 proiecte adoptate tacit în ziua de luni regăsim inițaitive care vizează Codul penal, Codul civil, scăderea TVA-ului de la 1 ianuarie, circulația pe drumurile publice, asociațiile de proprietari, simplificarea unor proceduri administrative din cadrul instituțiilor publice, dezvoltatorii imobliari și obligațiile acestora față de cumpărători, Legea locuinței, , Legea salarizării bugetarilor, Legea cetățeniei și cea privind votul electronic în afara granițelor, locurile de muncă pentru absolvenți, profesia de bonă, circulația trotinetelor electrice, sănătatea și securitatea în muncă.

Inițiativele care au trecut de Senat prin adoptare tacită, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare, urmează să intre în dezbaterea și votul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

De la începutul acestei sesiuni parlamentare însă, de Senat trec foarte multe astfel de propuneri. Nu toate vor ajunge să fie adoptate de deputați și să devină legi, dar cele care ajung o fac reflectând voința doar a unei Camere, când, în drept, Parlamentul nostru este unul bicameral.

Faptul că un număr foarte mare de proiecte și propuneri trec de Senat fără ca senatorii, aleși de români să le reprezinte interesele în Parlament, să facă legi, să le modifice pe cele existente, dacă e cazul, ridică un mare semn de întrebare cu privire la modul de lucru din Senat.

E. Stan