Încrederea în economia zonei euro a atins maximul ultimilor doi ani și trei luni în luna noiembrie, depășind estimările analiștilor, arată un studiu al Comisiei Europene. Această evoluție indică faptul că blocul celor mai bogate state comunitare își revine din criză.
Astfel, indicele de încredere al managerilor, dar și al consumatorilor europeni, în economie a urcat la 98,5 puncte de la 97,7 puncte în octombrie. Acest indice este peste media de 98 de puncte indicată într-o cercetare făcută de Bloomberg pe 31 de economiști și este, totodată, cel mai ridicat din august 2011 până în prezent.
Creșterea economică în zona euro a încetinit în al treilea trimestru al acestui an, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda la minimul istoric de 0,25% în noimebrie, bazându-se parțial pe propria prognoză de ”continuare a creșterii economice, deși una modestă, în a doua jumătate a acestui an”.
Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat pe 7 noiembrie că ”o îmbunătățire graduală a cecerii pentru export” va contribui la revenirea economică. Îmbunătățirea încrederii în economie alimentează ”speranțele că zona euro poate să se mențină pe trendul de revenire economică, în ciuda stagnării PIB la 0,1%”, în al treilea trimestru, a declarat Howard Archer, economist britanic la IHS Global Insight, citat de Bloomberg.
Revenirea economiei în zona euro influențează pozitiv și economia românească, în condițiile în care cea mai mare parte din exporturile României sunt către statele din această zonă. Creșterea încrederii în economie este un indicator care arată disponibilitatea de consum a populației, dar și a companiilor, indicator esențial pentru creșterea PIB.
Cosmina Croitoru