-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:19
No menu items!

Semnal de la Moscova: bannerele pro-război, date jos

spot_img

Autoritățile locale din orașe de pe întreg teritoriul Rusiei au început în ultimele zile să dea jos bannere cu litera „Z”, devenit un simbol al susținerii față de războiul dus în Ucraina, relatează The Moscow Times.

De măsură au fost vizate inclusiv partidele politice, Serghei Mironov, liderul formațiunii O Rusie Dreaptă, afirmând că inspectorii primăriei din Moscova i-au ordonat să dea jos un banner pro-război de la sediul din capitala rusă. Mironov a afirmat pe canalul său de Telegram că inspectorii au justificat măsura prin faptul că „numeroși cetățeni” s-au plâns de banner. El a mai spus că, în prezent, „nimic nu îți mai amintește de război în Moscova”.

Întâmplări similiare au fost relatate de presa locală din Sankt Petersburg, Novosibirsk și Kirov.

Pictat inițial pe tancurile și vehiculele militare trimise de Moscova în Ucraina, la fel ca litera „V”, „Z”-ul a devenit cel mai puternic simbol al susținerii „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin pe 24 februarie. El a fost folosit în timpul a numeroase manifestații pro-război, ajungând să fie afișată inclusiv pe clădiri publice, în vitrinele magazinelor, pe tricouri sau ca decorațiune pe torturi. Unele țări aliate Ucrainei au interzis afișarea sa în spații publice.

„Ar putea fi un fel de rebranding. Războiul clar s-a împotmolit atât politic, cât și militar”, a declarat pentru The Moscow Times Abbas Galliamov, un analist politic și fost consilier al președintelui Vladimir Putin.

Măsura de înlăturare a bannerelor a venit înainte de o sărbătoare publică celebrată luni în Rusia, decizia fiind cu atât mai de neînțeles întrucât, în general, nu există semne care să arate că simbolul ar fi respins de populația rusă.

În Moscova nu era afișat luni niciun steag sau banner cu simbolul Z, toate fiind vopsite în schimb în culorile drapelului rusesc.

Andrei Kolesnikov, un expert în politica rusă de la Centrul Carnegie pentru Pace Internațională, afirmă că este puțin probabil ca dispariția banerelor să marcheze vreo schimbare majoră în politica Moscovei, fiind posibil însă ca ea să reprezinte începerea unei noi faze a luptelor din Ucraina.

„Poate că este corectat ceva în strategiile de PR datorită unui nou stadiu al războiului care se va concentra pe teritoriile ‘eliberate’”, a afirmat el pentru The Moscow Times. 

Măsura vine după ce la începutul lunii iunie Kremlinul a trimis o circulară televiziunilor rusești în care le cere să nu menționeze în a câtea zi a „operațiunii militare speciale” s-a ajuns deoarece „îi poate determina pe ruși să se gândească la obiectivele și succesul invaziei”.

Raluca Dan