-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:49
No menu items!

Semnal de alarmă de la nivel înalt: val de despresii și sinucideri în rândul medicilor, inclusiv în România

spot_img

Consecinţele extenuării profesioniştilor din domeniul medical în perioada pandemiei de COVID -19 au fost „extrem de severe”, a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Diana Păun, la Aspen Healthcare Summit, potrivit Agerpres. 

„Ştim cu toţii, alegerea profesiei medicale implică o serie de sacrificii. Nu există timp liber, telefonul sună permanent, pacienţii, spitalul te solicită la orice oră din zi şi din noapte.

Iată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal foarte important din această perspectivă şi arată cât de important este să îl privim pe medic în primul rând ca pe un om, pentru că, aşa cum spuneam şi mai devreme, consecinţele în zona burnout-ului post-pandemic au fost extrem de severe, se vede în numărul de depresii, în numărul de sinucideri înregistrate în rândul personalului medical, inclusiv în ţara noastră„, a arătat consilierul prezidențial. 

Medicul Diana Păun s-a referit la Raportul regional „Sănătatea şi forţa de muncă de îngrijire în Europa”, care prezintă 10 direcţii de intervenţie.

„Trebuie să ne preocupăm să investim în sănătatea fizică şi mentală a lucrătorilor noştri”, a adăugat Păun. În acest context, ea s-a referit la un plan de resurse umane din Sănătate.

„Din păcate, până la ora actuală nu avem, din nefericire, o strategie clară care să urmărească pregătirea şi distribuirea forţei de muncă în funcţie de maparea nevoilor de la nivel naţional şi în funcţie de ieşirile din sistem, dar, din câte cunosc, la acest moment, Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un astfel de plan naţional. De altfel, reforma resurselor umane din Sănătate reprezintă pilon în PNRR-ul pentru Sănătate”, a adăugat consilierul prezidenţial.

R. Dan