-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:14
No menu items!

Șeful Penitenciarului Iași, unde au început revoltele, promovat de Raluca Prună director al ANP

spot_img

Ministrul justiției, Raluca Prună, a anunțat vineri că, de la 1 august, îl va numi pe șeful Penitenciarului Iași, Marius Vulpe, în funcția de director general interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Decizia a fost luată după ce actualul director al ANP, Cătălin Bejan, se va pensiona începând cu data de 1 august.

„Acum vin de la o videoconferinţă cu conducerea ANP şi şefii penitenciarelor pentru a vedea ce facem pe viitor. Pe 11 iulie, Cătălin Bejan mă anunta de plecarea sa la pensie cu 1 august. O decizie luată în timp îndelungat. Am decis să am această videoconferinţă urmare deciziei de numire a unui director interimar de la 1 august, în persoana lui Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi din anul 2006. A ajuns pe acel post în urma unui concurs.

De la 1 august i-am spus domnului Vulpe că are posibilitatea să desemneze o echipă de doi adjuncţi pentru a îi înlocui pe cei doi care sunt în concediu medical. Am hotărât să constituim un grup din maximum cinci directori de penitenciare. Acest grup va conlucra cu conducerea ANP”, a declarat Raluca Prună, la sediul Ministerului Justiției.

Hotărârea de pensionare a lui Bejan – care conduce ANP din 2013 – vine nu doar pe fondul protestelor din pușcării, ci și în contextul în care ministrul justiţiei şi-a exprimat, încă de la preluarea mandatului, nemulţumirea în legătură cu activitatea conducerii Administraţiei Penitenciarelor. „Eu vă pot spune că i-am cerut demisia şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege să-şi dea demisia. I-am cerut demisia de acum o lună „, susținea, în febuarie, Raluca Prună referitor la Cătălin Bejan.

Pe de altă parte, Penitenciarul Iași, la conducerea căruia se află de 10 ani Marius Vulpe, este cel în care au fost declanșate protestele deținuților. În câteva zile, protestele s-au extins la aproape toate penitenciarele din țară.

Penitenciarul Iași este considerat închisoarea cu cele mai mari probleme din țară, fiind penitenciarul cu cele mai multe plângeri legate de încălcarea drepturilor deținuților. Același penitenciar are și cele mai mari probleme de supraaglomerare, potrivit ultimilor statistici ale Ministerului Justiției: pe 14 iunie, aici erau încarcerați 1.495 de deținuți, deși închisoarea are o capacitate de 730 de locuri (potrivit normelor în vigoare), indicele de ocupare fiind de 204,79%. În ciuda acestor statistici, în închisoare erau instalate, la aceeași dată, 1.682 de paturi.

Deţinuţii care au declanșat protestele la Iași au cerut – nu mai departe de joi – demisia lui Marius Vulpe. Unii dintre ei au spus chiar că vor recurge la forme mai dure dacă nu vor fi luaţi în seamă.

Murim sau trăim, nu avem nimic de pierdut. Să vină doamna Prună, ministrul justiţiei, să vadă ce este la Iaşi. Nu suntem condamnaţi la moarte, am greşit, executăm pedeapsa, dar să nu se poarte aşa cu noi, să nu ne omoare! Nu vom ceda, iar situaţia poate degenera. Decât deţinut, mai bine în mormânt”, a declarat un deţinut prin telefon unui ziar local.

„Este lagăr de exterminare aici, mâncarea este proastă, iar, dacă vrei să faci o reclamaţie, ţi se trânteşte uşa în nas. Ne mănâncă păduchii şi ploşniţele”, a spus acelaşi deţinut.

R.D.

foto: agerpres