11 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 18:02
No menu items!

Șeful ONU: Securitatea alimentară nu poate fi atinsă fără producția agricolă a Ucrainei și îngrășămintele rusești

spot_img

Problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără reluarea producției agricole în Ucraina și a producției rusești de îngrășăminte pentru piața mondială, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, a crescut volatilitatea piețelor financiare, ducând la creșterea prețurilor mărfurilor și afectând lanțul logistic, riscând să stopeze redresarea economică după pandemia COVID-19 în multe țări, inclusiv Nigeria.

„Analiza noastră arată că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare”, a spus Guterres în timpul unei vizite la Abuja, capitala Nigeriei.

„Nu există o soluție adevărată la problema securității alimentare globale fără producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte din Rusia și Belarus pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a spus el.

Guterres a subliniat că este hotărât să faciliteze dialogul pentru a ajuta la atingerea acestor obiective.

El a spus că ONU a cerut o sumă suplimentară de 351 de milioane de dolari în cadrul unui plan 1,1 miliarde de dolari pentru Nigeria. Președintele acestei țări, Muhammadu Buhari, a spus că Africa este îngrijorată de faptul că atenția acordată Rusiei și Ucrainei ar putea ascunde alte probleme.

Nigeria a fost nevoită să cumpere provizii de urgență de potasiu canadian în aprilie, după ce nu a putut importa îngrășământ din Rusia, din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat șeful autorității nigeriene de investiții suverane NSIA.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional a declarat că invazia rusă a produs un alt „șoc negativ uriaș” Africii subsahariane, ducând la creșterea prețurilor la alimente și energie și expunând cele mai vulnerabile persoane la riscul de foamete.

Presiunea provocată de invazia rusă vine în condițiile în care multe țări sunt încă zguduite de pandemia prelungită de COVID-19.

„Trebuie să asigurăm un flux constant de alimente și energie prin piețele deschise, eliminând toate restricțiile inutile la export, direcționând surplusurile și rezervele către cei care au nevoie și menținând un avans în ceea ce privește prețurile alimentelor pentru a reduce volatilitatea pieței”, a adăugat Guterres.

                                                                                                                 Adina Silav