4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:06
No menu items!

Șeful OMS vorbește despre nevoia unui guvern mondial

spot_img

Absenţa unei conduceri globale şi a unităţii în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o ameninţare mai mare decât epidemia în sine, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că politizarea pandemiei a dus la o agravare a acesteia, informează Reuters. Specialiștii OMS au insistat să arate cât de dăunătoare a fost relaxarea populației, înregistrându-se la nivel planetar nu mai puțin de un milion de infecții cu SARS-CoV-2 în ultimele 8 zile.

Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a dorit să dezvolte această afirmaţie, însă OMS a fost criticată de anumite state membre, în special de Statele Unite ale Americii, care au spus că este o organizaţie prea slabă, prea lentă şi prea „dedicată Chinei” în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19.

Alte state membre au cerut o revizuire a reacţiei organizaţiei în faţa pandemiei, iar Australia a cerut ca OMS să aibă mai multe prerogative, care să îi permită să reacţioneze mai repede în situaţii de criză sanitară.

„Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la un forum medical – World Government Summit – organizat în format virtual de emiratul Dubai.

„Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absenţa unei solidarităţi globale şi a unei conduceri globale”, a adăugat el.

Directorul OMS a mai spus că anumite părţi din regulamentele internaţionale de sănătate trebuie să fie consolidate pentru a le face să devină „mai potrivite cu obiectivele lor”.

Directorul OMS nu a precizat acele părţi de regulamente, adăugând doar că acestea trebuie să fie „coordonate, predictibile, transparente, generalizate şi cu finanţare flexibilă” pentru a putea fi pe deplin implementate.

El consideră, de asemenea, că toate ţările trebuie să facă din asistenţa medicală universală o prioritate, avertizând că omenirea a învăţat pe calea cea grea faptul că sistemele puternice de sănătate sunt „fundamentul securităţii medicale globale şi al dezvoltării social-economice”.

OMS a avertizat vineri că pandemia de COVID-19 accelerează pe plan mondial, după ce numărul global al infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 8,3 milioane de persoane şi cel al deceselor la 453.834.

Ministrul norvegian al Sănătăţii, Bent Hoeie, a avertizat că actuala pandemie este „departe de a se fi terminat”