Directorul general al Serviciului de luptă anti-teroristă din Marea Britanie (MI5), Andrew Parker, susține că tehnologiile de criptare, aflate în continuă evoluție, îngreunează activitățile de supraveghere și urmărire a presupușilor teroriști și spioni.
Într-un interviu acordat BBC, Parker a arătat că serviciile de comunicații criptate sunt cu un pas înaintea legilor care reglementează accesul la date, lăsând serviciile de securitate în “întuneric”: „Schimbările în tehnologie, tehnologie de internet în particular, și utilizarea programelor criptate și așa mai departe creează o situație în care agențiile și serciviile de securitate nu mai pot obține, sub un mandat legal adecvat, conținutul comunicărilor între persoane despre care au motive să creadă sunt teroriști”.
Șeful MI5 a mai arătat că este necesară crearea unui cadru juridic, iar pentru o monitorizare eficientă este nevoie, de asemenea, de „cooperare între companiile care conduc și furnizează servicii pe internet, pe care toți le utilizăm”. Desigur, multe dintre serviciile furnizate se află dincolo de granițele țării care se confruntă cu problema terorismului și este nevoie de acorduri transfrontaliere pentru o monitorizare proactivă, cu suportul companiilor implicate, a mai susținut Andrew Parker.
Acesta insistă că monitorizările se fac doar în cazul persoanelor considerate o amenințare la adresa securității naționale.
„Ne concentrăm asupra oamenilor care doresc să facă rău. Nu monitorizăm viața privată a cetățenilor”, a specificat șeful MI5.
Acest prim interviu la un post de radio al lui Andrew Parker nu este întâmplător. Cu o săptămână înainte, șefa de Cabinet a premierului britanic David Cameron, Theresa May, s-a întâlnit cu principalii furnizorii de internet și telefonie din Marea Britanie și SUA, cărora le-a cerut sprijinul pentru un nou proiect de lege privind monitorizarea datelor. Guvernul britanic încearcă să obțină, cât mai repede posibil, susținere pentru noile măsuri extrem de controversate.