DNA s-a abătut în ultima perioadă de la combaterea corupției de nivel înalt, iar instituția trebuie să se întoarcă la investigarea cazurilor de mare corupție, componenta esențială a activității Direcției Naționale Antirocorupție, a declarat șeful DNA, Marius Voineag, într-un interviu difuzat duminică de Pro TV.
”În primul rând, DNA s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţat… S-a abătut de la combaterea corupţiei de nivel înalt. Asta e o chestiune care cred că este indisolubil legată de obiectul de activitate al DNA, combaterea marii corupţii. Trebuie să trecem la un DNA 2.0, la o altă etapă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a declarat şeful DNA în interviul acordat Pro TV.
El a subliniat că DNA trebuie să se întoarcă la componenta esenţială a activităţii, la investigarea cazurilor de mare corupţie, iar procurorii să-și asume măcar ”un dosar de calibru” pe an.
”Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupţie cu ofiţeri de poliţie judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnaţi, şi să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de faţă, noi audităm activitatea DNA şi vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esenţială a activităţii, şi asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupţie”, a precizat Voineag.
“Cine nu este în stare să facă dosare de mare calibru, nu are ce să caute în DNA”, a transmis șeful DNA.
El a mai remarcat că impactul corupţiei este colosal.
”Avem un studiu la nivelul Parlamentului European, ne ducem undeva la 15 la sută din PIB. E vorba despre zeci de miliarde de euro anual, pe care noi îi pierdem. Eu cred că, în momentul de faţă, nu ne-am atins adevăratul potenţial ca ţară şi unul dintre aceşti factori a fost corupţia”, a subliniat procurorul-şef al DNA.
Adina Silav