Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au avut astăzi, 20 februarie, ședința de bilanț a instituției pe anul trecut la finalul căreia procurorul șef al instituției, Felix Bănilă a prezentat concluziile activității instituției.
Unele dintre cele mai importante segmente din activitatea DIICOT, și cu un impact în societate, sunt dosarele de trafic și consum de droguri. Referitor la acest lucru, Felix Bănilă a susținut că principalele zone unde se consumă droguri în România, așa cum rezultă din dosarele instrumentate, sunt centrele universitare și alte evenimente.
”Cu referire la piața internă de droguri, traficul și consumul de droguri de mare risc au rămas în continuare localizate, cu precădere, în zona municipiului București și a altor centre universitare importante ori unde se desfășoară anual evenimente culturale de mare amploare”, a susținut Felix Bănilă.
În plus, raportul de bilanț al DIICOT arată că asemănător situației din anii anteriori, se păstrează trendul ascendent al traficului intern și a consumului ilicit de canabis, precum și a infracțiunilor privind efectuarea, fără a deține autorizația prevăzută de lege, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
”În România, canabisul rămâne cel mai consumat drog de risc, fiind alimentat atât de producția internă rezultată din culturile de pe teritoriul tării, cât și din exterior”, se precizează în raportul amintit.
În ceea ce privește traficul transfrontalier de droguri de mare risc, activitatea de urmărire penală a procurorilor DIICOT a pus în evidență că România rămâne, în principal, o țară de tranzit, aflată pe traseul rutelor clasice de transport, în special, a heroinei, cocainei și a Ecstasy.
Procentul de achitări care ar fi putea fi imputate procurorilor care au făcut urmărirea penală este de doar un pic peste 2%.
”În aceste condiții, raportând dispozițiile de achitare la numărul de inculpați cu privire la care se poate analiza imputabilitatea soluției de trimitere în judecată, cuantumul inculpaților achitați în 2018 este de 2,18 % (76 de persoane din 3.526 trimise în judecată)”, se mai precizează în raportul de bilanț.
Cristi Ciupercă