1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:43
No menu items!

Șeful CIA: Războiul din Ucraina slăbește lent controlul lui Putin asupra puterii

spot_img

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a erodat controlul președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii, a slăbit armata rusă și a alimentat un ”curent subteran de nemulțumire” în interiorul țării, a afirmat William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA.

Într-un material publicat în revista Foreign Affairs, Burns, i-a îndemnat pe membrii legislativului american să adopte un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care ar consta în arme și echipamente, numindu-l o ”investiție relativ modestă, cu randamente geopolitice semnificative pentru Statele Unite și cu randamente notabile pentru industria americană”.

Burns a fost, de asemenea, ambasador în Rusia și a ocupat poziții de vârf în cadrul Departamentului de Stat.

Principalele elemente ale analizei lui Burns, citat de Radio Europa Liberă:

  • Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia pe mai multe planuri. Obiectivul său inițial de a cuceri Kievul și de a subjuga Ucraina s-a dovedit a fi prostesc și iluzoriu. Armata sa a suferit pagube imense. Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din inventarul de tancuri al Rusiei de dinainte de război a fost distrus, iar lăudatul program de modernizare militară al lui Putin, care dura de zeci de ani, a fost golit de conținut.
  • Războiul său din Ucraina îi erodează lent puterea acasă.
  • Un lucru pe care l-am învățat este că este întotdeauna o greșeală să subestimezi fixația sa [a lui Putin] de a controla Ucraina și opțiunile sale. Fără acest control, el crede că este imposibil ca Rusia să fie o mare putere sau ca el să fie un mare lider rus. Această fixație tragică și brutală a adus Rusiei într-o situație jenantă și i-a expus slăbiciunile, de la economia sa unidimensională, la capacitățile sale militare umflate din vorbe și până la sistemul său politic corupt.
  • Acest an va fi probabil unul dur pe câmpul de luptă din Ucraina, un test de rezistență ale cărui consecințe vor depăși cu mult lupta eroică a țării pentru libertate și independență.
  • Putin continuă să parieze că timpul este de partea sa, că poate măcina Ucraina și îi poate uza pe susținătorii săi occidentali.
  • Cheia succesului constă în menținerea ajutorului occidental pentru Ucraina.
  • La mai puțin de 5% din bugetul de apărare al SUA, este o investiție relativ modestă cu randamente geopolitice semnificative pentru Statele Unite și cu randamente notabile pentru industria americană. Furnizarea în continuare de arme oferă o șansă de a asigura o victorie pe termen lung pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia. Ucraina ar putea să-și protejeze suveranitatea și să se reconstruiască, în timp ce Rusia ar fi lăsată să se confrunte cu costurile de durată ale nebuniei lui Putin.

Comentariile lui Burns au loc în contextul în care se împlinesc doi ani de la începutul ofensivei militare totale a Rusiei împotriva Ucrainei și nu se întrevede un final al conflictului. Putin, care se așteaptă să fie reales lejer la alegerile din martie, susține teoria că ”operațiunea militară specială” – denumirea aleasă pentru a evita termenul de război – este o luptă pentru identitatea istorică a Rusiei împotriva unui Occident ostil. Economia funcționează în parametri de război, sute de mii de oameni au fost mobilizați, iar mulți alți ruși au fugit din țară, fie pentru a evita serviciul militar, fie în semn de protest față de represiunea internă.

În Statele Unite – cel mai mare furnizor de arme și echipamente pentru Ucraina – parlamentarii republicani se opun autorizării noului pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, insistând că acesta ar trebui să fie legat de o reformă mai amplă a legilor americane privind imigrația.

V. B.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiberiu Szabo