4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:15
No menu items!

Șeful Centrului de Arși din Bruxelles felicită medicii din România pentru intervenția în cazul Colectiv

spot_img

Șeful Centrului de Arși al Spitalului Militar Reine Astrid din Bruxelles, colonel dr. Serge Jennes, a transmis o scrisoare deschisă personalului de intervenție și celui medical din București, în care adresează felicitări pentru „devotamentul, angajamentul și profesionalismul” de care au dat dovadă față de situația generată de tragedia de la Colectiv.

În această scrisoare, medicul belgian își cere în același timp scuze pentru „observațiile nepotrivite, scoase din context” în cadrul vreunui interviu acordat jurnaliștilor, prin care au fost aduse jigniri personalului medical din București.

El a menționat că le-a vorbit și colegilor din Belgia despre personalul medical din România pe care l-a cunoscut după tragedia de la Colectiv. „Aș dori, prin intermediul acestei scrisori, să îmi exprim din nou admirația sinceră pe care o am față de eforturile depuse de acest personal și față de profesionalismul manifestat, fie că este vorba despre infirmieri, medici, asistenți, ambulanțieri sau brancardieri, pe care am avut prilejul să îi cunosc la București în zilele de 5 și 6 noiembrie 2015. De altfel, la întoarcerea mea în Belgia, am împărtășit colegilor mei medici calitatea îngrijirii medicale pe care acei tineri pacienți au primit-o la locul evenimentului, în condiții foarte dificile. Nu îmi amintesc decât foarte vag aceste interviuri, care erau centrate pe problema infecțiilor și a deceselor înregistrate în rândul victimelor din clubul Colectiv”, a afirmat medicul belgian în scrisoarea sa.

El a adăugat că nu a avut intenția de a jigni pe cineva, precizând totodată că Centrul de Arși din Bruxelles a fost contactat „foarte rapid” de autoritățile române pentru sprijin.

Am admirat calitatea îngrijirilor medicale acordate acestor numeroase victime, cu arsuri foarte severe atât la nivel cutanat, cât și la nivel pulmonar, în toate unitățile de îngrijire intensivă din București. Am fost impresionați de capacitatea de îngrijire a unui număr atât de mare de arși în centrele de îngrijire intensivă din oraș, dar și de calitatea îngrijirii în prespital și în departamentele de urgență, în ciuda caracterului excepțional al acestui tip de traumatism. De asemenea, am fost mișcați și de nivelul ridicat de dotări, tehnice și medicale, al acestor centre de îngrijire și de atenția acordată respectării regulilor de igienă, în ciuda unei supra-aglomerări a paturilor și a stării de urgență

Serge Jennes

El a precizat că cele opt victime grav rănite din București și transferate la Bruxelles erau purtătoare de bacterii multirezistente la antibiotice, iar când a vorbit despre acest lucru ”este posibil” să fi supărat pe cineva. „Nu avusesem în mod direct toate aceste informații despre toți pacienții pe care am fost rugați să îi selecționăm-triem în vederea transferului către centre europene într-un interval de timp extrem de scurt. (…) Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis și concis oferit de către personalul de la terapie intensivă și medicii chirurgi. (…) Nu se cunoștea încă harta bacteriologică pentru toți pacienții și ni se spunea acest lucru în momentul în care adresam întrebările. Aceasta este o realitate cu care ne confruntăm și noi, în Belgia, din păcate. Observațiile mele nu aveau nicio conotație negativă, această situație nu era imputabilă personalului medical. Este o realitate în numeroase țări, așa cum atestă literatura medicală de specialitate. Este pur și simplu un aspect pe care l-am semnalat”, a arătat Serge Jennes.

În același context, el a admis că și în Belgia sunt pacienți purtători de bacterii multirezistente, punctând că și în situația în care ar fi fost cunoscut acest lucru la pacienții români nu ar fi avut loc nicio schimbare la protocolul de îngrijire a victimelor. „Personalul medical din București a adoptat măsurile de izolare și de prevenire a infecțiilor încrucișate conform regulilor de igienă spitalicească recunoscute la nivel internațional și asta în contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arși din istoria internațională recentă. Și noi avem, în toate centrele de arși din Belgia, probleme cu germenii multirezistenți. (…) Nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienți din București pe care i-am îngrijit în centrul nostru din Bruxelles. Nu suntem în măsură să oferim lecții nimănui, dar putem împărtăși din experiențele, eșecurile și reușitele noastre cu dumneavoastră”, a mai spus Jennes.

Emanuel Stan