Șeful Statului Major al Apărării solicită urgent adoptarea unei legi pentru pregătirea populației în caz de război. „Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a subliniat generalul Gheorghiță Vlad.
Noul șef al Statului Major al Apărării avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.
„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat generalul care conduce Armată Română într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.
Generalul Gheorghiță Vlad a menționat un proiect de modificare a legii privind pregătirea populației pentru apărare depus în Parlament de către Ministerul Apărării Naționale.
„Este nevoie de o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-și facă o decontaminare”, a spus el, precizând că Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient și complet România.
El a subliniat că rezerviștii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front, iar deficitul de personal este de zeci de procente, 6.000 de angajați părăsind Ministerul Apărării numai în 2023.
„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a precizat Gheorghiță Vlad.
Armata cere măsuri concrete
Generalul Vlad a subliniat și necesitatea unei legi care să permită contracararea eficientă a amenințărilor, precum dronele rusești căzute în Dobrogea, însă până acum Parlamentarii au evitat să dea o lege în acest sens.
„Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare. Legislația trebuie adaptată corespunzător. În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față.
Trebuie modificate Legea Apărării, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, trebuie aduse ajustări la Legea 122 privind regimul armelor și munițiilor.
Avem în vedere o nouă inițiativă legislativă care să ne permită să operăm și pe timp de pace sub auspiciile unei operații militare. Legea 257 privind Combaterea Mijloacelor Aeriene care pătrund neautorizat în spațiul aerian trebuie adaptată noilor provocări, respectiv drone”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad.
Generalul Gheorghiţă Vlad, în vârstă de 54 de ani, a fost învestit pe 1 decembrie în funcția de nou şef al Statului-Major al Apărării, în locul generalului Daniel Petrescu.
Adina Bucur Silav