George Niculescu, președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat joi că ar trebui impus un prag la montarea sistemelor fotovoltaice de către prosumatori, în funcție de consumul acestora, potrivit publicației Economica.net.
El a explicat că rețelele de distribuție, dar și ceilalți consumatori încep să se confunte cu probleme pentru că unii instalează capacități mult peste necesarul de consum în încercarea de a câștiga bani.
“Nu cred în supradimensionarea instalațiilor de producere în așa fel încât să monetizezi excesiv această energie produsă. Măsura a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor, măsura a ajutat să reducem factura la utilități. Observ însă astăzi situații în care dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR (aviz tehnic de racordare – n.r.), iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune”, a explicat Niculescu. , la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România.
“Va trebui impus un parg, care să țină cont de consum. Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect, eficiență energetică, nu de extra-monetizare a unei situații”, a mai spus Niculescu.
Recent, Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a estimat la 2.000 MW capacitatea instalată în centralele prosumatorilor “la finalul acestui an sau începutul anului viitor”. La finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW.
V. B.