Directorul ANPC, Horia Constantinescu, a răspuns, miercuri, acuzațiilor din partea patronatelor din HoReCa privind noile reguli pentru meniul restaurantelor.
Patronii de restaurante sunt nemulțumiți pentru că sunt obligați de ANPC să treacă în meniul restaurantelor nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, cum ar fi nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.
“Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime folosesc. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şhaorma cu de toate – trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a declarat Horia Constantinescu, întrebat despre nemulţumiţile patronilor.
Șeful ANPC a menţionat că, dacă de pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conţine, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu mâncarea din restaurante.
“Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vând la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.
Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat, marţi, ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care prevede obligaţia de a scrie pe lista de meniu “când s-a născut porcul sau vita sau găină”, afirmând că acesta este ”caraghios”. El a menţionat că ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise pentru că nu se vor putea conforma.
Adina Silav