3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:43
No menu items!

Șeful Agenției Europene Anti-Drog: Creșterea consumului de cocaină este o bombă cu ceas

spot_img

Europa trebuie să se pregătească pentru consecințele costisitoare asupra sănătății publice ale consumului crescut de droguri în următorii ani, în timp ce continuă să lupte împotriva unui aflux masiv de cocaină și a creșterii violenței legate de trafic, a avertizat Alexis Goosdeel, șeful Agenției Europene Anti-Drog, într-un interviu pentru Bloomberg.

Impactul mai larg asupra sănătății europenilor ar putea ieși la iveală în cel puțin doi-trei ani, ceea ce ar pune o presiune suplimentară asupra bugetelor naționale.

”Aceasta este potențial o bombă cu ceas în ceea ce privește impactul asupra sănătății publice și asupra bugetelor statelor membre pentru sistemul de tratament. Dificultatea este că, pentru moment, nu există nicio modalitate de a estima care ar fi dimensiunea acestui impact”, a spus Goosdeel.

Goosdeel conduce agenția din 2016. În acest interval, UE a înregistrat o creștere a afluxului de cocaină. Analiza reziduurilor de cocaină din apele reziduale ale orașelor a arătat dovezi clare ale creșterii consumului, conform Raportului privind drogurile 2024 al agenției. S-a înregistrat o creștere în 49 din 72 de orașe în 2023 comparativ cu 2022. Treisprezece orașe au rămas la valori constante și 10 au înregistrat o scădere.

Organizația, care până recent s-a numit Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, a preluat marți un mandat extins din partea blocului comunitar, ca răspuns la provocările tot mai mari reprezentate de traficul de droguri și violența asociată. Agenția va dezvolta capacități de evaluare a amenințărilor la nivel comunitar și va dezvolta un sistem de alertă extins pentru a furniza informații cu privire la focare și tratamente, inclusiv direct către spitale.

Cocaina a fost al doilea cel mai frecvent drog pentru persoanele care au intrat în tratament specializat pentru prima dată în viață în 2022, menționată de aproximativ 29.000 (21% din total). Cocaina a fost menționată în 23% dintre cazurile de decese provocate de droguri.

Raportul a constatat că există un decalaj de timp de 13 ani între primul consum de cocaină și primul tratament pentru probleme legate de cocaină, ceea ce îl determină pe Goosdeel să sugereze că impactul deplin asupra sănătății publice al creșterii consumului este încă de așteptat. Raportul anual al agenției a avertizat, de asemenea, că în multe țări există „o lipsă de investiții în activitățile de prevenire a consumului de droguri sau dovezi că resursele nu sunt utilizate eficient”.

O altă preocupare majoră provine din apariția „noilor substanțe psihoactive”, pe care agenția pentru droguri le monitorizează de 27 de ani. O nouă substanță este detectată cam la fiecare două săptămâni.

În timp ce heroina rămâne opioidul ilicit cel mai frecvent utilizat în Europa, apariția unor noi opioide sintetice a stârnit temeri în rândul autorităților, în special în contextul situației din SUA, care se confruntă vu moartea a zeci de mii de persoane în fiecare an.

Țările UE au raportat o cantitate record de cocaină pentru al șaselea an consecutiv în 2022, ultimul pentru care există date la nivel comunitar – 323 de tone.

T. S.