15.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024 - 2:41
No menu items!

Șefii Spitalului Obregia, judecați pentru contracte cu dedicație, achitați de instanță că fapta nu există

spot_img

Magistrații Curții de Apel București i-au achitat pe șefii Spitalului Obregia, trimiși în judecată de DNA, în 2019, pentru contracte cu dedicație către anumite firme.

Procurorii au stabilit că în perioada 2011-2016, șefa Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Elena Faur, i-a ajutat pe 3 administratori de firme să câștige procedurile de achiziție pentru a furniza produse spitalului. 

„Inculpata Faur Elena a atribuit contractele de achiziție lucrări sau produse doar societăților „agreate”, administrate de inculpați, deși prețurile practicate de firmele acestora erau mult mai mari decât cele practicate de alți operatori economici. În acest sens, este de menționat faptul că în urma comparării prețurilor cu care produsele au fost comercializate către spital, cu prețurile la care aceste societăți au achiziționat, ele însele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% până la 1.100%. În același context, inculpatul Popescu Claudiu Cristian Alexandru în calitate de Șef al Serviciului Administrativ și de președinte al comisiei de recepție a serviciilor prestate în baza a opt contracte încheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de recepție atestând contrar adevărului, că serviciile au fost prestate iar prestatorul și-a îndeplinit obligațiile asumate. Mai mult, inculpatul a determinat și pe ceilalți membri ai aceleiași comisii de recepție, să semneze procesele-verbale de recepție menționate. Prin aceste demersuri a fost produs unității medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodată un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor. Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat atunci că se constituie parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus”, au mi susținut procurorii anticorupție.

Instanța de fond, Tribunalul București, a condamnat-o pe Elena Faur la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar pe administratorii firmelor, la pedepse cu suspendare pentru complicitate. Magistrații Curții de Apel însă, care au judecat recursul, au constatat, la începutul lunii septembrie, că “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

M. Nedelcu