2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:03
No menu items!

Șefii Consiliilor Județene, nemulțumiți de Legea bugetului: „Coaliţia de Guvernare blochează proiectele majore de finanţare”

spot_img

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România contestă proiectul Legii bugetului de stat și susține, într-un comunicat de presă transmis joi, că, prin actuala formă a acestuia, ”Coaliţia de Guvernare blochează proiectele majore de finanţare”.

”Coaliţia de Guvernare, prin actuala formă a Proiectului Legii bugetului de stat, subfinanţează şi blochează proiectele majore de investiţii la nivel local. Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege.

Prin Proiectul propus, Coaliţia de Guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanţate din fonduri europe şi proiectele de investiţii, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistenţa socială, care este oricum subfinanţată”, arată Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.

Potrivit reprezentanților uniunii, practic, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu anul 2022, în condiţiile în care cheltuielile de funcţionare au crescut şi cresc din cauza măririi preţurilor şi a inflaţiei, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare întrucât trebuie încheiate proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care se vor încheia la 31 decembrie 2023. 

”Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a semnalat în repetate rânduri problemele cu care se confruntă judeţele, precum şi faptul că din bugetele judeţelor se finanţează asistenţa socială. Cu toate acestea, Coaliţia de Guvernare nu a actualizat la timp standardele de cost, iar acum se doreşte şi periclitarea proiectelor finanţate din fonduri europene şi stoparea tuturor investiţiilor la nivelul judeţului şi subfinanţarea culturii”, a mai transmis Uniunea.  

Reprezentanţii acesteia cer Guvernului să reanalizeze activităţile care vor fi subfinanţate, deoarece acţiunile lor au efect atât direct, cât şi indirect asupra cetăţenilor. 

Deficitul bugetar pentru anul 2023 este estimat la 68,3 miliarde de lei, adică 4,4% din PIB, se arată în proiectul Legii bugetului de stat, făcut public marţi seară de Ministerul de Finanţe. Creşterea economică prevăzută este de 2,8%, iar cheltuielile destinate investiţiilor reprezintă 7,22% din PIB.

Raluca Dan