Președintele Tribunalului Timiș, judecătorul Adriana Stoicescu spune într-o postare pe rețelele de socializare, dedicată problemelor sistemului de justiție, că reacția celor cinci judecători din Consiliul Superior al Magistraturii este un semnal, de la cel mai înalt nivel, că judecatorii nu vor mai sta tăcuți.
Este vorba de decizia a cinci membri ai CSM, în frunte cu președintele Curții Supreme, Cristina Tarcea, de a nu participa la ședința Plenului CSM în care urma să se discute soarta conducerii Inspecției Judiciare, fără ca șefilor Inspecției să li se acorde dreptul de a-și spune punctul de vedere.
„De prea mult timp discursul public despre justiție e confiscat de persoane fără pregătire juridică, dar cu evidente interese în a denigra întreaga putere judecătorească, de persoane care iau în derâdere drepturile și libertățile consacrate prin lege, și vorbesc despre justiție numai din perspectiva acuzării, niciodată din perspectiva respectării drepturilor celor acuzați sau a garantării independenței judecătorilor”, punctează Adriana Stoicescu.
”Într-o țară în care incompetența și amatorismul au devenit valori, puciul și revoluția au devenit sinonime pentru firesc. Pentru că firească este reacția celor cinci doamne judecător, care au ales să nu participe la o procedură ce urma să se desfășoare cu încălcarea dreptului fundamental la apărare. Pentru că firească este nevoia reprezentantelor noastre din Consiliul Superior al Magistraturii de a nu își încălca propriile convingeri, acelea care ne-au determinat să le acordăm votul.Reafirmarea principiilor care trebuie să stea la baza unei justiții independente și corecte înseamnă că judecătorii își înțeleg menirea, își asumă responsabilitatea funcției”, spune Adriana Stoicescu.
Judecătorii, vinovații de serviciu
Președintele Tribunalului Timiș scrie în postarea amintită despre tăcerea magistraților generată de obligația de rezervă. ”De prea mult timp, cu sabia “obligației de rezervă” deasupra capului, judecătorii au ales să nu se implice. Îngropați în dosare, arătați tot timpul cu degetul și învinovățiți pentru toate derapajele sistemului judiciar, au ales să stea deoparte și să îi lase pe alții să hotărască drumul pe care merge justiția. De prea multe ori au reacționat doar atunci când se vorbea despre drepturile lor, uitând că principala preocupare a unui judecător trebuie să fie aceea de asigura respectarea drepturilor celorlalți. În contextul în care se vorbește despre modificarea legilor justiției, este important că vocea judecătorilor să se facă auzită și ascultată. Poziția fermă a celor cinci judecători este dătătoare de speranță pentru întreaga societate, chiar daca mulți aleg să înțeleagă altceva, blocați în teorii conspiraționiste”, spune șefa Tribunalului Timiș.
Adriana Stoicescu arată că judecătorii nu pot accepta transformarea Inspecției Judiciare într-un trofeu, nu pot accepta aservirea instituției menită a garanta o justiție fără abuzuri și mai spune că Inspecția trebuie să fie independentă, dar, în același timp, să aiba puterea, curajul și capacitatea institutională deplină, garantată prin lege, de a cerceta plângerile formulate împotriva magistraților. În opinia ei mesajul transmis de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au oprit confiscarea Inspecției Judiciare, este acela ca judecătorii nu acceptă încălcarea principiilor, a drepturilor și libertăților fundamentale. Este nevoie de dezbatere la nivel de societate.
Reformarea justiției, pretext de dezbateri politice
Adriana Stoicescu arată că de prea mult timp reformarea justiției este doar o temă și un pretext în dezbaterile politice. ”A venit timpul ca toți liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte, să înțeleagă că justiția este egală pentru toți, motiv pentru care ei însiși trebuie să treacă peste diferențele partinice și să pună pe primul loc interesul cetățeanului. Dată fiind situația în care se află justiția azi e nevoie de o dezbatere serioasă, la nivel de societate în ansamblul ei, despre ce și cum trebuie făcut pentru a îmbunătăți lucrurile din justiție. E nevoie de o astfel de analiză obiectivă, argumentată și fără părtinire, despre ce merge și nu merge bine în justiție, pentru a îndrepta lucrurile în mod real. Justiția din România trebuie să revină la sobrietatea specifică unei justiții din țările cu democrație consolidate. De prea mult timp discursul public despre justiție e confiscat de persoane fără pregătire juridică, dar cu evidente interese în a denigra întreaga putere judecătorească, de persoane care iau în derâdere drepturile și libertățile consacrate prin lege, și vorbesc despre justiție numai din perspectiva acuzării, niciodată din perspectiva respectării drepturilor celor acuzați sau a garantării independenței judecătorilor”, punctează Adriana Stoicescu.
Cristi Ciupercă