Președintele Klaus Iohannis a convocat azi o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care i-a invitat pe premierul Florin Cîțu, pe viceprim-ministrul Dan Barna și pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a propus public măsuri pentru PNRR, deoarece nu apare pe lista oficialilor participanți la discuțiile cu șeful statului.
Ministrul Claudiu Năsui a declarat la o conferință pe teme de turism că măsurile care au fost discutate deja cu mediul de afaceri şi pe care doreşte să le propună pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, în condiţiile în care există un deficit destul de accentuat în multe sectoare, inclusiv în Horeca şi turism.
Chiar în timp ce ministrul susținea aceste măsuri propuse pentru PNRR, de la biroul de presă al Palatului Cotroceni a venit comunicarea privind ședința de lucru de azi, la ora 16, la care participă premierul, vicepremierul Dan Barna și ministrul Fondurilor Europene.
Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este pilonul principal al Planului Next Generation EU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro, din care 30,5 miliarde de euro îi revin României. Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. Planul de Redresare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.