Ședința comitetului interministerial pentru energie, privind măsurile de sprijin pentru populație pentru plata facturilor, s-a finalizat, la Guvern, fără niciun rezultat concret. Discuțiile vor fi reluate în cursul zilei de joi, la sediul ANRE. Premierul Nicolae Ciucă a dat și termene responsabililor din ministerul Energiei și ANRE, pentru a veni cu soluțiile discutate.
Conform unor surse politice, ședința Comitetului interministerial pentru energie s-a întrunit pentru a găsi soluții pentru sprijinirea consumatorilor pentru plata facturilor la energie, începând din toamna aceasta.
Șefii coaliției de guvernare au discutat deja ca variantă plafonarea și supra-impozitarea companiilor de energie. Practic, ar fi limitate atât profiturile furnizorilor, dar și numărul de intermediari, pentru scăderea prețului la energie. Bugetul de stat nu mai permite compensarea facturilor, așa că liderii politici încearcă să găsească alte soluții. Ultimele date arată că prețul pentru populație va fi același de anul trecut, respectiv de 0,68 lei pe kWh. PSD vrea ca facturile să fie plafonate de la producător, PNL nu e de acord.
Ședința va fi reluată joi, la sediul ANRE, conform acelorași surse.
„La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat. Tot în cursul zilei de luni, 22 august, ANRE va transmite Guvernului României o informare cu privire la evoluția pieței energetice din ianuarie până în prezent, cât și cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
De asemenea, până la data de 31 august a.c., Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic”, a transmis Guvernul, prin Biroul de presă.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie şi să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025.
El a mai spus că trebuie găsită o soluţie pentru a opri „specula” de pe piaţa energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.
Marilena Nedelcu