1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:21
No menu items!

Sectorul IT are evoluții pozitive la BVB. Care sunt oportunitățile și riscurile unei investiții

spot_img

Companiile din domeniul tehnologiei informației listate la Bursa de Valori București (BVB) au încheiat primul semestru pe un trend pozitiv, majoritatea înregistrând creșteri ale veniturilor și ale profitabilității. De asemenea, evoluția la bursă per total a urmat un trend ascendent, sectorul IT&C fiind din ce în ce mai atractiv pentru economia românească în contextul unui mediu digitalizat, potrivit unei analize publicate de brokerul de investiții Tradeville.

În primele nouă luni din anul 2023, sectorul IT a înregistrat creșteri pentru majoritatea companiilor. Singurele excepții sunt iHunt Technologies (-19,05%), Bittnet Systems (-15,06%), Softbinator Technologies (-22,46%) și Safetech Innovations (-2,1%).

Cel mai ridicat randament a fost marcat de 2B Intelligent Soft, companie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software și în furnizarea de servicii și infrastructură cloud, cu un avans de 110,5%. Până la finalul anului, compania vizează un profit net de 9,3 mil. RON, o creștere de 66,1% comparativ cu exercițiul financiar anterior, veniturile urmând să se majoreze cu 32%, la 47 mil. RON. Principala contribuție la creșterea estimată o reprezintă contractul de 32 de mil. RON cu Distributie Energie Electrica Romania (DEER), privind automatizarea serviciilor de teren și managementul forței de muncă.

Poziția a doua este deținută de 2Performant Networks, liderul pieței locale de marketing afiliat, care a marcat în primul semestru din 2023 vânzări generate din platforma proprie de 20,9 mil. RON, peste nivelul bugetat cu 3%. Pentru finele anului, grupul vizează o cifră de afaceri de 48,6 mil. RON, o creștere de 39% față de rezultatul din 2022, EBITDA de 2,6 mil. RON, o dublare în comparație cu anul anterior, și un profit net de 863.000 RON, o majorare de 234% vs 2022.

Clasametul celor mai bune randamente ale acțiunilor / 1 ian – 2 oct

Ponderea valorii adăugate brute a sectorului IT&C în PIB a avut o tendință ascendentă, înregistrând o valoare de 8,2% în primul trimestru din 2023, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8%, conform datelor Eurostat. Acest lucru indică faptul că Romania ar putea face din acest sector principalul motor al economiei, în principal în conditiile impactului tot mai mare al tehnologiei în societate.

De asemenea, numărul de angajați din sectorul seviciilor informatice a înrengistrat un ritm de creștere accelerat în ultimii șapte ani, ritmul fiind de peste 8.000 de persoane/an.

Conform unui studiu realizat de agenția de marketing Focal Hive, peste 60% din companiile IT din România au înregistrat o cifră de afaceri în 2020, anul debutului pandemiei Covid, cu aproximativ 50% mai mare față de 2019, în timp ce 36% dintre ele și-au continuat planurile de recrutare inițiate dinaintea pandemiei.

Cele mai căutate specializări de către companiile românești vor rămâne cele care implică dezvoltarea generală de software (22%), urmate de Business Intelligence & Analytics (13%), UX Development (12%) și Cybersecurity (11%).

Oportunități pentru investiții în sectorul IT

  •     Creșterea ponderii sectorului IT&C în PIB: În contextul cererii tot mai mari a companiilor pentru digitalizare, sectorul IT devine unul dintre principalii piloni în economia romanească, atât pentru mediul privat, cât și pentru sectorul guvernamental.
  •     Nevoia de securitate cibernetică: În contextul incertitudinii geopolitice la nivel global și al situatiei generate de declanșarea războiului din Ucraina, companiile românești caută să își protejeze datele prin accesarea serviciilor de securitate cibernetică. De acest lucru pot beneficia companiile de cybersecurity din România precum Safetech si Fort, fiind cele mai mari companii de cybersecurity de pe piața internă.
  •     Evoluții pozitive ale rezultatelor financiare și ale prețului actiunii: În contextul unui an marcat de dificultăți macroeconomice, geopolitice, o inflație galopantă, creșterea accelerată a dobânzilor și de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, majoritatea companiilor din sectorul tech au înregistrat creșteri atât în rezultatele financiare, cât și în dinamica prețului acțiunii.
  •     Impactul Inteligenței Artificiale: După apariția renumitului chatbot al OpenAI, ChatGPT, companiile se orientează pe integrarea cât mai accelerată a funcțiilor AI pentru a se diferenția de competitorii din piață și de a obtine un avantaj tehnologic.

Riscuri pentru investiții în sectorul IT

  •     Recesiune economică: Posibilitatea intrării în recesiune economică a principalelor economii la nivel global poate afecta evoluția rezultatelor financiare viitoare ale companiilor din industria tech, dat fiind că tot mai multe companii caută să își reducă cheltuielile.
  •     Impactul noului plan de măsuri fiscale: Limitarea aplicării facilităților fiscale pentru persoanele angajate în industria IT cu venituri de peste 10,000 RON poate pune presiune asupra retenției angajaților. Companiile sunt nevoite să majorize costul de personal pentru a menține forța de muncă.

V. Bârleanu