În sectorul construcțiilor se va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere a volumului producției și a numărului de salariați, potrivit estimărilor managerilor din companii. Aceștia estimează și o scădere a stocului de contracte și comenzi, se arată în cea mai recentă anchetă de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).
În sectorul construcțiilor, componenta cea mai stabilă va fi cea a prețurilor, care vor rămâne la aproximativ același nivel cu cele din cele trei luni anterioare.
”Potrivit opiniilor exprimate în luna noiembrie 2013, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 o tendinţă de relativă stabilitate în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare”, se arată într-un comunicat al INS.
Din cele patru sectoare ale economiei, niciunul nu este de așteptat să înregistreze o îmbunătățire a producției în următoarele trei luni, în timp ce construcțiile vor bifa o scădere. În privința numărului de salariați, acesta este probabil să-și continue creșterea în comerțul cu amănuntul și să rămână stabil în industria prelucrătoare și servicii. Numărul de angajați din construcții este posibil să scadă.
În privința prețurilor, acestea este probabil să crească în comerț și servicii, în timp ce în industrie și construcții vor rămâne stabile în raport cu cele trei luni anterioare.
Deși industria va fi într-o relativă stabilitate a volumului producției în următoarele trei luni, unele sectoare o vor duce mai bine.
”În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice”, arată INS.
C.C.