1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:12
No menu items!

Sectorul construcțiilor își continuă scăderea. Primele cinci luni au adus un regres de aproape 8%

spot_img

Sectorul construcțiilor își continuă scăderea. Primele cinci luni au adus un regres de aproape 8%

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în primele cinci luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 7,6% în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Datele Institutului Național de Statistică (INS) mai relevă faptul că lucrările de construcții noi au scăzut cel mai mult în perioada ianuarie-mai 2013, respectiv cu 6,7%, după date ajustate sezonier.

În primele cinci luni ale anului, creșteri au fost la lucrările de reparații capitale, care au avansat cu 35,3%, și la lucrările de întreținere și reparații curente, care au crescut cu 7,2%.

Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,3%, respectiv cu 2,3%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 1,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013 comparativ cu luna mai 2012, a scăzut cu 10,7%. Pe elemente de structură, la lucrările de construcţii noi a avut loc o scădere de 21,1%. La lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au înregistrat creşteri cu 22,2%, respectiv cu 7,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: la clădirile rezidenţiale cu 26,2%, la clădirile nerezidenţiale cu 13,1% şi la construcţiile inginereşti cu 8,3%.

În luna mai 2013, comparativ cu luna aprilie 2013, construcțiile au înregistrat o creştere de 3,1%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat creşteri astfel: la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de construcţii noi cu 20,1%, respectiv cu 5,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale cu 11,4%, respectiv cu 5,9%. La clădirile nerezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 8,4%.

C.C.